mamaplus

O fetiță a ajuns la spital cu o căpușă uriașă pe scalp după s-a jucat în parc

-
//
18.06.2021

O fetiță a fost adusă de părinți la spital, după ce s-a ales cu o căpușă de mari dimensiuni prinsă de scalp. Incidentul s-a petrecut recent, în orașul Suceava din România, iar cazul fetiței i-a surprins chiar și pe medici. Părinții nu știau cu exactitate de cât timp căpușa se afla atașată de scalpul fetei. Medicii au îndepărtat căpușa și i-au prescris un tratament cu antibiotice. După trei săptămâni, ea va trebui să facă un set de analize medicale.

Imaginile cu fetița care s-a ales cu o căpușă prinsă de scalp au ajuns și pe internet, acolo unde părerile internauților au fost împărțite. Unii utilizatori i-au mustrat pe părinți pe motiv că nu ar fi observat căpușa mai devreme.

Părinții fetei au mărturisit că obișnuiesc să îi facă baie copilei în fiecare seară, însă abia atunci când au vrut să-i prindă părul în două codițe au observat căpușa. Ei bănuiesc că fetița ar fi luat căpușa din parc.

Primul ajutor la copii în cazul mușcăturilor de căpușă

Mușcăturile de căpușă sunt de cele mai multe ori inofensive și nu necesită tratament medical. Însă în cazul anumitor căpușe (căpușele de căprioară sau de lemn) pot fi purtătoare de boli precum Boala Lyme sau febra Rocky Mountain. Într-un astfel de episod este important să îndepărtezi căpușa cât mai repede. Iată cum trebuie să acționezi:

  • folosește o pensetă pentru a îndepărta căpușa. Trage cu putere partea aflată cât mai aproape de piele, până când aceasta iese din piele. Nu roti căpușa.
     
  • căpușa scoasă pune-o într-un borcan cu capac sau pungă sigilată, în cazul în care va fi nevoie de identificarea ei mai târziu, de către medici.
     
  • dezinfectează-ți mâinile și tamponează zona afectată cu alcool.

Totuși, în unele situații este indicat să te prezinți de spital:

  • dacă se află în piele de mai bine de 24 de ore
  • o parte din căpușă a rămas în piele și nu vrea să iasă
  • zona cu mușcătura pare infectată
  • apar simptome precum febra, durere de cap, oboseală, durere de mușchi și articulații, spate înțepenit.