mamaplus

O femeie de 40 de ani, intubată două luni cu COVID-19, a născut un copil sănătos

-
//
26.01.2022

O femeie în vârstă de 40 de ani, însărcinată, a stat timp de două luni internată la Terapie Intensivă în Timişoara, din cauza COVID-19 şi a născut o fetiță perfect sănătoasă. Din respect pentru medicul care a îngrijit-o pe mamă, fetița îi poartă numele, Adelina.

Femeia a ajuns la spital pe când avea 22 de săptămâni de sarcină, însă starea ei s-a agravat. Inițial avea o afectare pulmonară de 20-25%, iar ulterior a crescut până la 75% și a fost intubată. La acel moment avea 30 de săptămâni de sarcină. Femeia nu este vaccinată și mai are un copil care s-a infectat cu COVID-19, fiind internat în spital.

„A născut, fiind intubată şi ventilată mecanic. Din fericire, atât ea, cât şi fetiţa sunt bine. Mămica a plecat acasă marți. Fetița este încă în spital pentru că mai trebuie să câştige un pic în greutate, dar este bine. Câştigă în greutate, dar este bine”, susține Adelina Băloi, medic specialist ATI.

Proaspăta mămică s-a trezit după două luni și jumătate de stat în ATI, dar din punctul ei de vedere a fost internată doar două săptămâni.

„Când a plecat nu şi-a adus aminte nimic. A fost fericită că fetița este bine. Asta a interesat-o. Într-adevăr, impactul emoțional şi psihologic este mare şi a fost nevoie de susținere. Poate de multe ori uităm că nu doar medicamentele şi ce există fizic avem nevoie, ci şi de susținerea psihică. Şi e un impact puternic atât pentru ea, dar mai ales pentru familie, pentru că ea nu îşi aduce aminte ce s-a întâmplat, dar familia a fost alături de ea în anumite momente, că i-am şi lăsat să o viziteze. Au văzut-o în stare foarte gravă şi cumva şi ei au nevoie de suport emoțional”, a mai spus medicul Adelina Băloi.

Familia a decis să îi pună numele fetiței după medicul care a îngrijit-o pe mamă, Adelina.

„A fost cea mai grea perioadă din cariera noastră. Cea mai grea încercare. Am văzut cum s-a creat un spirit de solidaritate extraordinară. Astea nu sunt cuvinte mari. Asta e o realitate, care va rămâne, pentru că adevărul rămâne indiferent dacă e văzut sau nu, indiferent dacă în jur sunt orbi. El există. Corpul medical a dovedit un spirit de solidaritate extraordinară”, a spus prof. dr. Dorel Săndesc, şeful Secției ATI, Spitalul Judeţean Timişoara.