mamaplus

O boală veche, dispărută de aproximativ 100 de ani, își face din nou apariția și pune în pericol copiii

-
//
12.11.2019

Doctorul român Mihai Craiu face un apel către toți părinții: „MESAJ DE LUAT ACASĂ - dacă nu doriți decese in familie (difteria a omorât mii de copii, din cele mai diferite medii: copii din familii regale sau copii din familii cât se poate de obișnuite) vaccinați-vă cu vaccinul DTP adecvat vârstei”.

Este vorba despre difterie: „O boală potențial mortală ce nu a mai existat in România de foarte multă vreme. Care seamănă, la debut, tare mult cu amigdalita pultacee. Când nu mai seamănă deja e târziu”, menționează doctorul într-o postare pe contul său oficial de Facebook, alertând părinții cu privire la potențialele pericole care pot avea loc ca urmare a contaminării cu această boală.

 

Difteria se caracterizează printr-o evoluție deosebit de severă, potențial letală. Calea de transmitere este cea aeriană. Difteria se caracterizează clinic prin inflamație fibrinoasă la poarta de intrare, intoxicație şi complicații din partea sistemelor cardiovascular, nervos şi renourinar”.

Sursa de agent patogen este reprezentată de către omul bolnav sau purtător de C. diphtheriae: convalescenți și sănătoși (imuni). Incubația este de 1-7 zile. Bolnavul este contagios pe tot parcursul bolii, din prima zi.

Modul de transmitere al difteriei este respirator. Contaminarea poate avea loc:

· Direct – pe cale aerogenă: prin picături de salivă, secreții nazofaringiene infectate, particule de praf contaminat;
· Indirect – prin mâini și obiecte de uz contaminate cu secreții – jucării, veselă;
· Prin alimente contaminate (excepțional), de către persoanele purtătoare de C. diphtheriae;
· În difteria cutanată – prin contact direct cu bolnavii care au ulcere difterice cutanate.”