mamaplus

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 este în creștere în Moldova

-
//
20.09.2023

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 creşte de la o saptămână la alta, în Moldova. Specialiştii trag un semnal de alarmă, după ce au înregistrat săptămâna trecută peste 800 de contaminaţi cu noul coronavirus, dublu decât a fost săptămâna precedentă.

mamaplus

Se păstrează atât tendinţa de creştere a numărului de infectări, cât şi a cazurilor grave. Iată de ce oamenii sunt îndemnaţi să-şi amintească şi să respecte cu stricteţe măsurile de protecţie antiCOVID, iar la primele simptome să anunţe medicul, transmite publika.md.

Epidemiologul Nicolae Furtună declară că noul val de coronavirus a ajuns în toate raioanele, cele mai multe cazuri fiind în Capitală. Tendinţele sunt pesimiste, spune specialistul, care atrage atenţia asupra faptului că sunt de două ori mai mulţi pacienţi de la o săptămână la alta.

"Dublarea este mai mult sau mai puţin uniformă, adică se înregistrează în toate regiunile Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria. Evident că există o concentraţie în municipiile Chişinău şi Bălţi. Vom avea creşteri în valul curent cauzat de virusul SARS Cov-2 tulpina omicron cu variaţiile ei", a menționat Nicolae Furtună.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, creşte numărul de cazuri grave şi de spitalizări în general. Măsurile maxime de protecţie anti COVID sunt importante în această perioadă, afirmă epidemiologul Nicolae Furtună.

"Evident că creşte şi numărul de cazuri grave, creşte şi numărul celor care necesită spitalizare şi, nu dă Doamne, dar vor creşte şi cazurile de deces. De aceea nu trebuie să ajungem la decese, să numărăm decesele, trebuie să auzim specialiştii şi să aplicăm măsurile de protecţie", a menționat Furtună.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ''Toma Ciorbă'' din Capitală sunt internaţi peste 20 de bolnavi în stare semigravă. Vârstnicii sunt cel mai mult predispuşi spitalizării. Însă numărul celor internaţi s-ar putea mări, mai ales că în perioada rece a anului se înregistrează o creştere a cazurilor de boli respiratorii acute.

"În ultima lună s-a înregistrat un număr mai mare de adresări a pacienţilor confirmaţi cu COVID-19 şi actual avem două secţii care lucrează practic numai cu pacienţi cu COVID 19. Puţin mai intensă creşterea a fost la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie şi se menţine până în prezent. Tot timpul au fost înregistrări de creştere a bolilor respiratorii acute: gripa, COVID 19, alte maladii din acest clasament în perioada rece", a menționat Petru Paveliuc, medic infecţionist SCBI ''Toma Ciorbă''.

Masca este prima recomandare pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Medicii trebuie anunţaţi imediat ce apar primele semne de boală.

"La prezenţa simptomelor de boală : febră, rinoree, durere în gât, este de dorit, indiferent dacă este COVID 19 sau un alt agent care a provocat, de purtat măşti!", a spus Petru Paveliuc.

Pe parcursul lunii august, o persoană a decedat din cauza complicaţiilor provocate de coronavirus. Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică insistă în continuare că vaccinarea împotriva COVID-19 este cea mai eficientă metodă pentru prevenirea cazurilor grave.