mamaplus

Numărul donărilor de sânge în R. Moldova este în continuă creștere

-
//
30.10.2024

Numărul donărilor de sânge este în continuă creștere în Republica Moldova. În ultimii doi ani, au fost aproape 150 de mii de donări. Medicii explică aceste date prin spiritul altruist al comunității, dar și prin faptul că s-au înmulțit solicitările medicale.

mamaplus

Unii cetățeni și-au făcut un obicei din a dona sânge și o fac și de câteva ori pe an. Campaniile informative despre importanța donării au dus și ele la creșterea numărului de donatori, transmite tvrmoldova.md.

„Eu sunt donator fidel de mulți ani și donez de fiecare dată de câte ori am ocazia. Sensul donării eu îl înțeleg mult mai bine. Sigur că pentru pacienții noștri care au nevoie este foarte important. Eu când am mai donat la o doamnă, era foarte important, era bolnav ficatul. Și, deci, știu că sunt oameni bolnavi, facem un bine, salvăm o viață”, spune o donatoare.

Datorită donatorilor, în Republica Moldova sunt stocuri suficiente de sânge și plasmă.

„În jur de 35 de instituții la nivel național utilizează aceste produse și deci aceste unități sunt eliberate în cantitate de 300 – 400 de litri pe zi. Numărul de donări care sunt recoltate pe parcursul anului sunt calculate în funcție de necesitățile instituțiilor medicale. Și acest număr, din an în an, în ultima perioadă, este în creștere. Dacă în anii precedenți, erau în jur de 70 de mii de donări pe an, iată avem deja doi ani la rând când această cifră este în jur de 75 de mii de donări anual”, a dclarat directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Silvia Roșca.

Institutul de Medicină de Urgență face zilnic zeci de transfuzii de sânge pentru a salva viata pacienților.

„Folosim pe zi câte 15-16 litri de sânge, uneori chiar și 20, precum și vreo 10 litri de plasmă. Sângele îl păstrăm în congelator și frigider”, a menționat șeful Cabinetului de Transfuzie a Sângelui din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Nicolae Doni.

„Noi putem să avem nevoie de a efectua o transfuzie de sânge la orice oră și de aia noi trebuie să avem stocuri, pentru că dacă de exemplu o să se întâmple un accident cu victime în masă, noi o să fim acel centru care o să trebuiască să preia toți acești pacienți. Avem vreo 50 de operații pe zi, programate, plus vreo 20-25 de operații pe care le efectuăm în regim de urgență”, a declarat medicul ATI, Institutul de Medicină Urgentă, Corneliu Ursu.

În ultimii ani, cu ajutorul Uniunii Europene, câteva spitale au fost dotate cu echipamente performante.

„Este un dispozitiv care a fost donat de UE și el ne ajută să micșorăm necesitatea de transfuzie de sânge. El se conectează la aparatul de aspirare al chirurgilor și sângele care de regulă ar merge la urna de gunoi se spală, se prelucrează și noi putem să îl întoarcem înapoi pacientului”, a adăugat medicul Corneliu Ursu.

Persoanele care pot dona sânge trebuie sa aibă vârsta între 18 și 65 de ani și o stare bună de sănătate.