Noțiunea de muzeu virtual a fost introdusă în legislație. Un proiect de lege care reglementează noi prevederi de funcționare a muzeelor pentru a asigura un grad mai înalt de protejare și valorificare a domeniului a fost examinat la ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.
Proiectul de modificare a Legii muzeelor urmează a fi propus Parlamentului spre adoptare, transmite Știri.md.
Inițiativa legislativă, elaborată de Ministerul Culturii în comun cu specialiști din rețeaua muzeală din Republica Moldova, are scopul de a perfecționa cadrul legal în vederea protejării, salvgardării, valorificării și promovării patrimoniului cultural muzeal la nivel național și internațional.
„Documentul prevede modificarea noțiunii de muzeu și introducerea unei noi noțiuni de muzeu virtual – instituție digitală care îndeplinește funcțiile sale prin expunerea și promovarea colecțiilor digitalizate în scopul educării și schimbului de cunoștințe și este accesat de către public prin intermediul conexiunii la Internet, utilizând tehnologiile noi”, explică reprezentanții Parlamentului.
Astfel, introducerea noțiunii respective reprezintă o acțiune necesară în contextul digitalizării patrimoniului cultural și apariției a tot mai multor entități care desfășoară activități specifice muzeelor în spațiul online.
O altă noutate ține de faptul că prețurile și tarifele pentru serviciile oferite de muzeele publice vor fi stabilite de către instituții și aprobate de fondatorii acestora.
„Ghidajul în muzeele naționale va putea fi efectuat de către angajații instituțiilor sau de către ghizi externi. Aceștia vor desfășura tururile ghidate doar în baza acreditării, conform Normelor de acreditare a ghizilor, care vor fi elaborate de Ministerul Culturii”, scrie în comunicatul emis de Parlament.
Ca urmare a inițierii procedurii de acreditare a muzeelor s-a constatat că există carențe și în procesul de organizare a activității muzeelor.
Astfel, proiectul propune introducerea unei noi prevederi referitoare la condițiile de înregistrare a instituțiilor în Registrul muzeelor din Republica Moldova sau în inventarele locale ale instituțiilor de cultură, instituite și gestionate de către autoritățile publice locale. De asemenea, inițiativa vizează și modalitatea de organizare și funcționare a secțiilor muzeelor.
De menționat că în țara noastră, oficial, sunt înregistrate 132 de muzee.