Muncă dublă pentru un salariu mizer. Cum sunt remunerate femeile din Moldova

Muncă dublă pentru un salariu mizer. Cum sunt remunerate femeile din Moldova

-
//
06.10.2017

Muncesc mai mult, dar sunt plătite mai prost. Femeile din Moldova au sarcini duble în comparaţie cu bărbaţii, iar două treimi din timpul de muncă îl dedică activităţilor neremunerate, cum ar fi îngrijirea copiilor sau gătitul. Datele se regăsesc într-un studiu  realizat cu suportul PNUD Moldova şi UN Women.

Muncă dublă pentru un salariu mizer. Cum sunt remunerate femeile din Moldova

Aliona Frecăuţan este primarul satului Grinăuţi, raionul Râşcani. Ziua de muncă a femeii nu se încheie la ora 17:00, atunci când părăseşte biroul. 

"În primul rând sunt mamă sunt bunică, dar mai apar şi alte probleme. Am grijă de copii, de gospodărie, de animale, de păsări, de grădină", a spus primarul satului Grinăuţi, Aliona Frecăuţan.

Pe lângă treburile din gospodărie, familia mai are şi o prisacă.

"Mai este de lucrat, de pregătit pentru sezonul de iernat al albinilor şi ne străduim să fie curat aici", a mai adăugat primarul satului Grinăuţi, Aliona Frecăuţan.

Iar pe bibliotecara din acelaşi sat grijile casei o trezesc zilnic la şase dimineaţa.

"Fac ce trebuie lui studentul mai mare, care pleacă la universitate. Îi fac micul dejun, mănâncă, pe urmă eu mă apuc de strâns, de ordine, de hrănit animale şi la orele 8 plec la serviciu", a precizat bibliotecara Svetlana Plămădeală.

Atunci când revine de la muncă, Svetlana continuă treburile casnice, iar soţul o ajută când poate.

"Este foarte bravo, mă ajută mult chair şi la gătit, orice luctru care îl fac", a mai spus bibliotecara Svetlana Plămădeală.

Bărbaţii recunosc că femeile muncesc de două ori mai mult decât ei.

Potrivit experţilor PNUD Moldova fenomenul este unul global. 

"Dar există multe state în care se schimbă lucrurile. De exemplu ţările scandinave, aceste obligaţii sunt împărţite în mod egal, de exemplu concediul paternal este aproape egal cu cel al femeilor", a afirmat coordonatorul programe PNUD, Victor Drăguțanu.

Acelaşi studiu arată că rata de angajare în câmpul muncii a femeilor este de 36 %, iar a bărbaţilor de 43%.

Pentru a încadra cât mai multe femei în câmpul muncii, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îşi propune să întreprindă mai multe acţiuni printre care şi majorarea concediului paternal.

"Treptat vom crea condiţii de stimulare a creşterii ratei de ocupare a femeilor cu copii mici în RM, vom lupta cu segregarea profesională inclusiv şi în sfera activităţilor de îngrijire", a declarat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraș.

Potrivit aceluiaşi studiu, în economia mondială, doar 50% dintre femeile apte de muncă sunt prezente pe piaţa muncii, comparativ cu 76 la sută din numărul bărbaţilor.

Sursa: prime.md