Moldova, pe locul 52 în Clasamentul mondial al bunăstării fetelor

Moldova, pe locul 52 în Clasamentul mondial al bunăstării fetelor

-
//
13.10.2016

Republica Moldova a ocupat locul 52 din 144 de țări în „Clasamentul mondial al bunăstării fetelor" elaborat de organizația „Save the Children". Raportul a fost elaborat de Ziua Internaţională a Fetelor, sărbătorită anual la 11 octombrie începînd din 2012.

Moldova, pe locul 52 în Clasamentul mondial al bunăstării fetelor

Autorii clasamentului au ținut cont de cinci indici: căsătorii infantile; rata sarcinilor în adolescență; mortalitatea maternă; numărul femeilor în parlament și guvern; și numărul de fete care absolvesc școala medie.

Primul loc a fost ocupat de Suedia. Aceasta este urmată de Finlanda, Norvegia, Olanda, Belgia, Danemarca, Slovenia, Portugalia, Elveția și Italia.

La coada clasamentului au ajuns țările africane, precum: Somalia, Mali, Republica Centrafricană și Ciad, iar pe ultimul loc se află Nigeria, unde 76% din căsătorii se încheie înainte ca mireasa se împlinească 18 ani, iar fiecare a cincea adolescentă naște un copil înainte să atingă maturitatea.

Republica Moldova se află pe poziția a 52-a. Vecina țării noastre Ucraina a ocupat locul 51. România nu a fost inclusă în raport.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) fetele reprezintă un grup supus unei duble discriminări, atît pe bază de vîrstă, cît şi de sex, iar Ziua Internaţională a Fetelor urmează să promoveze drepturile acestora.

Sursa: agora.md