mamaplus

În Moldova nu a fost depistat deocamdată niciun caz de hepatită severă necunoscută la copii

-
//
11.05.2022

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va continua supravegherea situației privind cazurile de hepatită severă de etiologie necunoscută în rândul copiilor. Reprezentanții ANSP precizează că, în Republica Moldova, nu a fost raportat, până în prezent, niciun caz cu semne sau simptome similare celor înregistrate în alte state. Cazurile identificate s-au manifestat clinic cu icter și simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree, vomă.

Specialiștii recomandă respectarea bunelor practici de igienă generale, inclusiv igiena mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor în locurile frecventate de copii.

Totodată, părinții şi însoțitorii copiilor sunt îndemnați să fie atenți la semnele hepatitei acute (apariția icterul-culoarea galbenă a fetei și mucoasei ochilor, urina întunecată la culoare), semnele gastro-intestinale (greață, vărsături, diaree, dureri abdominale) premerătoare apariției icterului şi să se adreseze la medicul de familie sau la serviciul de urgență, la primele simptome.

O creștere a cazurilor de hepatită acută severă de etiologie necunoscută în rândul copiilor a fost raportată pentru prima dată de Regatul Unit (Marea Britanie) către sistemul de notificare al Regulamentului Sanitar Internațional al OMS, la 5 aprilie 2022. În urma acestei alerte, mai multe țări din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European (UE/SEE), Statele Unite și alte țări au raportat astfel de cazuri.

Conform datelor raportului Centrului European de Control al Bolilor (spt.18/2022), la nivel mondial, au fost raportate circa 300 de îmbolnăviri. 

Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitice A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri. Tabloul clinic este de hepatită acută severă care necesită spitalizare cu icter și creșterea semnificativă a transaminazelor hepatice. În majoritatea cazurilor debutul icterului a fost precedat de o boală gastrointestinală cu vărsături, diaree și greață.  

Până acum, cei mai mulți  pacienți,  pentru care sunt disponibile informații s-au recuperat, dar un număr de pacienți au evoluat spre insuficiență hepatică acută și au necesitat transplant hepatic.