mamaplus

Medicii din Chișinău care au peste 60 de ani, inclusiv cei cu boli cronice, au fost trimiși în concediu

-
//
30.03.2020

Medicii din Chișinău, care au împlinit vârsta de 60 de ani sau suferă de maladii cronice, au fost trimiși în concediu. Anunțul a fost făcut de șefa direcției Asistență Socială și Sănătate a primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi. Decizia a fost luată pentru a proteja angajații din sistemul medical, care sunt mai vulnerabili în fața coronavirusului. 

Precizăm că fostul director al Spitalului Clinic Republic, Anatol Ciubotaru, a scris o postare detaliată în care a explicat cum poate fi minimizat riscul îmbolnăvirii cadrelor medicale cu COVID-19. Potrivit lui, e important ca medicii vârstnici și cu boli cronice să fie lăsați să stea acasă, iar cei care muncesc pe prima linie - să fie testați regulat.

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că 60 de persoane din sistemul medical au fost testați pozitiv cu coronavirus. Mai exact, e vorba de medici, paramedici, asistente medicale, șoferi. Șeful ANSP, Nicolae Furtună, a dat asigurări că doar 3% din aceste cazuri sunt legate de asistența medicală acordată pacienților, restul s-au infectat în alte condiții. 

Reamintim că la 27 martie, o asistentă medicală ce activa în cadrul Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a murit după ce, la 19 martie, a fost testată pozitiv cu noul tip de coronavirus. Femeia avea 78 de ani. 

Precizăm că ieri, În R. Moldova au fost înregistrate 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Unul este de import – Bulgaria, și 31 locale. Din ele, nouă sunt la Chișinău. În total sunt 263 de cazuri.