Lipsa de somn nu se compensează

Lipsa de somn nu se compensează

-
//
11.03.2016

Dacă credeţi că stînd în pat tot weekend-ul veți compensa lipsa de somn în timpul săptămînii, vă înşelați. Noile cercetări arată că lipsa de somn o perioadă lungă de timp poate duce la un "deficit de somn", problemă care nu poate fi rezolvată numai dacă dormiți mai mult în week-end, transmite cbsnews.com.

Lipsa de somn nu se compensează

Studiul a implicat un număr mic de oameni, astfel încît pentru a confirma concluziile sînt necesare studii de amploare.

Această insuficiență cronică de somn, în cele din urmă, împiedică activitatea creierului uman, în rezultat persoana nu se poate concentra şi rezolva problemele care necesită atenţie, în special acest lucru devine vizibil pe timp de noapte atunci cînd ciclul natural de somn şi veghe, nu aduce nici un supliment organismului.

Dar ce se întîmplă în cazul în care nopţile nedormite devin săptămîni albe? Autorii studiului au atras atenţia asupra efectelor lipsei prelungite de somn şi au decis să testeze dacă o odihnă lungă de recuperare a organismului va elimina toate consecinţele negative.

Persoanele care suferă de insuficiență cronică de somn sau nu dorm deloc în timpul săptămînii de lucru, pot încerca să se recupereze la finele săptămînii. Deşi oamenii se pot simți odihniți după week-end, dar cercetătorii cred că data viitoare cînd aceștia vor petrec o săptămînă într-un asemenea ritm, situaţia lor se va deteriora.

Rezultatele sugereaza de asemenea ca pierderea de somn pe termen scurt şi pe termen lung afecteaza creierul în două moduri diferite.

Constatările studiului sînt aplicabile pentru persoanele care iau ore suplimentare de lucru, în rezultatul cărora pot să stea fără somn perioade lungi de timp. Ca urmare, lipsa cronică de somn duce la faptul că o persoană devine vulnerabilă şi face greşeli.

Sursa: moldovenii.md