La începutul lunii noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar urma să revizuiască tarifele la energia electrică. Aceasta din cauza deficitului completat din contractul de avarie încheiat cu România care presupune un preș de 4-5 ori mai mare decât electricitatea procurată de la Centrala Cuciurgan. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la emisiunea Cutia Neagră la TV8.
Energia electrică procurată din România este aproape cinci ori mai scumpă decât cea cumpără de la MGRES, constată ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Prin urmare, acest lucru ar putea să se reflecte în tarifele din perioada următoare.
„În factura pentru consumul din luna octombrie acest lucru nu se va simți nicicum pentru că suntem pe final de lună și impactul este mic. Iar pentru luna noiembrie, se va vedea la începutul lunii atunci când vom trage linia pe contractele pe care le avem semnate comercial. Și în funcție de aceasta ANRE va trebui să decidă care va fi tariful începând cu 1 noiembrie”, a spus Spînu.
Ministrul a adăugat că o eventuală decizie ar urma să fie aprobată la început de lună, iar volumul majorărilor depinde de deficitul de electricitate pe care-l va avea țara.
„Dacă cantitatea de acum de electricitate de avarie de circa 7-8% va fi la acest nivel, atunci impactul pe tarif nu va fi așa de mare. Însă dacă vom ajunge în situația că MGRES nu va putea livra deloc energie electrică sau 10% și vom lua curent de pe piața europeană la preț de 280-300 de euro MW, atunci impactul va fi mai semnificativ”, a estimat Spînu.
Acesta a adăugat că în cazul unor astfel de scenarii, Guvernul va lua în calcul tarifele pentru aplicarea compensațiilor la energie electrică.
„Unele dintre indicațiile prim-ministrei de la ultima ședință a fost că în funcție de cum va influența aceasta tariful, Ministrul Muncii și Protecției Sociale să analizeze oportunitatea și valoarea compensațiilor inclusiv pentru electricitate pentru noiembrie”, a subliniat Spînu.
Precizăm că după ce liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că începând cu 24 octombrie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan va furniza malului drept al Nistrului doar 27% din necesarul de energie electrică, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că R. Moldova va procura energie electrică din România și Uniunea Europeană. Totodată acesta a îndemnat populația să continue să economisească energia electrică.
La 28 octombrie, deficitul de energie electrică în R. Moldova va fi de 7,8%. Prin urmare, energia necesară va fi preluată de la Transelectrica România, conform contractului de avarie.