La datorie şi de sărbători

La datorie şi de sărbători

-
//
31.12.2015

În timp ce majoritatea oamenilor vor sărbători Revelionul cu prietenii sau cu familia, pentru unii, noaptea dintre ani va fi o zi obişnuită de muncă. Este vorba despre medici, salvatori, poliţişti care sunt la datorie chiar şi în zilele de sărbătoare.

La datorie şi de sărbători

Solicitată de IPN, Oxana Brumă, dispecer la Centrul automatizat de dirijare operativă, a Direcţiei salvatori şi pompieri a spus că nu este pentru prima oară când Anul Nou o va surprinde la muncă, dar asta este datoria.

Femeia a spus că de sărbători lucrează în regim obişnuit. „ În noaptea de Revelion sunt apeluri şi mai caraghioase, unele conţin felicitări şi urări de bine, dar sunt apeluri la care trebuie să reacţionăm pentru salvarea persoanelor, deblocarea lor, să mergem la accidente rutiere, incendii. Oamenii nu uită de noi nici în zilele de sărbătoare”, a mai spus Oxana Brumă.

În cei şapte ani de când munceşte în calitate de dispecer, Oxana Brumă a recepţionat multe apeluri interesante în perioada sărbătorilor de iarnă. „Îmi amintesc că într-un an, într-o casă s-a aprins bradul, dar nu era nimeni acasă, pentru că toate rudele erau plecate la înmormântare, la cimitir. Când au venit acasă, pompierii erau deja la faţa locului, locatarii erau speriaţi pentru că nu înţelegeau de la ce s-a aprins bradul. S-a dovedit că în casa ardea candela, iar de la aceasta s-a aprins şi bradul”, a povestit Oxana Brumă.

Şi pentru medici sărbătorile sunt adeseori o zi obişnuită de muncă, când trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor şi să le salveze viaţa. În cei 20 de ani de muncă, Igor Curov, şeful Departamentului de medicină urgentă a fost de numeroase ori de gardă. „În astfel de zile eşti în stare de alertă permanent, este un flux mai mare de pacienţi, mulţi dintre ei sunt în stare de ebrietate, iar comportamentul acestora este divers: de la râs până la agresiv”, a spus Igor Curov.

Medicul a mai spus că în perioada sărbătorilor sunt solicitări mai complicate, pacieţi mai gravi, iar doctorii sunt suprasolicitaţi.

Sursa: IPN.md