mamaplus

La Chișinău s-a deschis un centru de asistență pentru copiii cu autism

-
//
20.12.2021

Datorită sprijinului Agenției Cehe de Dezvoltare, la Chişinău a fost lansat un Centru de intervenție timpurie care îi va ajuta pe copiii cu diagnosticul prezumtiv de autism. Coordonatorul proiectului "Ajutorarea copiilor cu autism şi boli genetice rare", Andrei Gîrleanu, a declarat că "aceasta este doar una dintre cele mai semnificative realizări ale proiectului, care a început în ianuarie 2018 şi se va încheia înainte de noul an”. El a subliniat că problema autismului este un fenomen nu doar în Moldova, dar şi în alte țări ale lumii.

"La soluționarea acestor probleme, în majoritatea statelor lucrează împreună autoritățile, asociațiile publice ale părinților copiilor cu autism şi organizațiile internaționale. În acest sens, ne-a ajutat foarte mult experiența Cehiei, unde există metode şi practici pentru depăşirea acestui sindrom şi implicarea copiilor în viața socială activă a societății moderne", a spus specialistul.

Potrivit lui, odată cu apariția centrului la Chişinău, a devenit posibilă aprecierea clară a diagnosticului unui copil suspectat de autism.

"La sfârşitul anului 2018 aveam 1.400 de copii cu această problemă în toată țara, iar anul acesta, datorită muncii Centrului, au fost identificați 360 de copii cu autism. Este important să stabilim acest diagnostic într-un stadiu incipient, pentru a identifica ulterior opțiunile de adaptare socială a minorilor", a spus Gîrleanu.

Bugetul proiectului depăşeşte 900 de mii de euro. Cu aceste fonduri au fost create două echipe mobile de specialişti pregătiți, care se pot deplasa în teritoriu pentru a acorda asistență în situație de criză familiilor în care există copii cu suspiciuni de afecțiuni genetice.

"Cu ajutorul partenerilor cehi, au fost realizate numeroase campanii, de exemplu, au fost publicate 300 de ghiduri pentru părinții copiilor cu autism, a fost organizată o excursie de 20 de persoane în Cehia, au fost organizate zeci de traininguri şi cursuri online", a spus coordonatorul proiectului.