Instituțiile de învățămînt vor putea angaja cadre didactice în pofida moratoriului impus

Instituțiile de învățămînt vor putea angaja cadre didactice în pofida moratoriului impus

-
//
05.08.2016

Ministerul Educației a anunțat astăzi că instituțiile de învățămînt general din țară vor putea să angajeze cadre didactice, iar moratoriul privind interzicerea angajării personalului în instituţiile subordonate direct autorităţilor publice centrale, aprobat ieri de Guvern, nu vizează întreg sistemul educațional, informează MOLDPRES.

Instituțiile de învățămînt vor putea angaja cadre didactice în pofida moratoriului impus

Potrivit viceministrului Educației, Cristina Boaghi, moratoriul propriu-zis se răsfrînge nemijlocit asupra angajărilor în aparatul central al instituției și organelor subordonate. Printre acestea se numără Inspectoratul Școlar Național, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare etc. Pentru anul de studii 2016-2017, necesarul de cadre didactice constituie 1252 de persoane. În prezent, 654 de absolvenții ai instituțiilor de învățămînt superior sau postsecundar pedagogic își vor începe activitatea în școli de la 1 septembrie. În aceste condiții, 52,2 la sută din numărul total de posturi vacante sînt acoperite, iar procesul de repartizare este în plină derulare.

„Instituțiile de învățămînt general sînt finanțate din bugetele locale sau raionale, de aceea vor putea să angajeze cadrele didactice de care au nevoie”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Conform datelor Ministerul Educației, cele mai multe cadre didactice sînt necesare în raioanele Hîncești, Cahul, Ialoveni și Drochia, la disciplinele matematică, fizică, limba și literatura română, precum și la pedagogia învățămîntului primar și preșcolar.

Cabinetul de miniștri a susținut ieri 3 august, în cadrul ședinței Executivului, propunerea Ministerului Finanțelor de a institui un moratoriu asupra „majorării numărului unităților de personal” în autoritățile publice și alte instituții finanțate din bugetul de stat.

Introducerea moratoriului a fost solicitată de Fondul Monetar Internațional.

Sursa: moldpres.md