Încă o persoană a murit din cauza gripei

Încă o persoană a murit din cauza gripei

-
//
28.03.2018

Un bărbat din Capitală, în vârstă de 40 de ani, a murit acum câteva zile în urma complicațiilor virusului gripal A(H1N1). De la începutul sezonului rece, gripa a provocat patru decese în Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Încă o persoană a murit din cauza gripei

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale, bărbatul a fost diagnosticat cu „pneumonie bilaterală viruso-bacteriana masivă, insuficiență cardiacă, hepatică, renală, respiratorie, cerebrală. Şoc septic pulmonar şi stop cardiac”.

Conform sursei citate, persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere.

Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că, la momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel mediu. Conform datelor parvenite din raioane, în săptămâna 19 martie -25 martie, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a scăzut. În această perioadă au fost raportate 1286 cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în descreștere cu 20,5% în comparație cu săptămâna trecută.

În aceeaşi perioadă, în laboratorul Infecții Virale din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate 35 probe la prezența virusurilor gripale și non-gripale, opt probe fiind pozitive la prezența virusului gripal de tip B, unul la prezența virusului gripal de tip A(H1N1) și şase probe pozitive la prezența virusurilor nongripale.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. Să evite contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

De asemenea, medicii îndeamnă populaţia şi personalul medical să folosească măşti de protecţie când asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără şi spălatul pe mâini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea locurilor aglomerate.

Sursa: moldpres.md