mamaplus

Gradul de împădurire a Moldovei, în scădere: Ce planuri are Ministerul Mediului

-
//
11.11.2024

În acest an autoritățile au planificat plantarea a peste 7.300 de hectare de pădure. În primăvară s-au plantat 3.300 de hectare, iar în campania de împădurire din toamna acestui an se vor planta încă 4.000 de hectare, anunță Ministerul Mediului. Aceasta este de două ori mai puțin decât prevede programul guvernamental.

mamaplus

Plantările vor începe pe 16 noiembrie, când în întreaga țară vor fi disponibile peste 440 de locații pentru plantare din cadrul a 160 de primării, astfel încât cetățenii din diferite regiuni ale Republicii Moldova să poată contribui la împădurire, transmite mold-street.com.

Vor fi plantați peste 26 de milioane de puieți

„În această toamnă, vom planta peste 26 de milioane de puieți – precum stejar, frasin, salcâm și arțar – crescuți în pepinierele Agenției „Moldsilva”, pe o suprafață de peste 4.000 de hectare. Fiecare copac plantat va fi un simbol al responsabilității noastre față de natură și față de viitorul Moldovei”, a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Totodată, Sergiu Lazarencu a accentuat buna colaborare cu autoritățile publice locale, care de la lansarea Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor au pus la dispoziție peste 24 de mii de hectare de teren pentru împădurire.

Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, a reafirmat angajamentul instituției de a sprijini această campanie, subliniind că implicarea oamenilor este esențială pentru succesul acesteia.

„În toamna aceasta, în zona de Nord a țării vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 940 de hectare pe terenurile primăriilor în raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Sângerei, Glodeni, Fălești, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești, Rezina. În zona de Centru, pe terenurile primăriilor Călărași, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hâncești, Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni, vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 1.150 de hectare. În zona de Sud a țării, pe terenurile primăriilor din raioanele Leova, Cahul, Cantemir, Comrat, Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Taraclia, municipiul Cahul, vor fi create păduri noi pe o suprafață de peste 1.200 de hectare”, a declarat Victor Durbală.

Planurile de împădurire

De notat că în ultimii ani, în pofida unor declarații oficiale și implementării unor planuri de stat, suprafața pădurilor din Republica Moldova s-a redus. Astfel, dacă în 2015 erau peste 386.000 de hectare de pădure, apoi în 2022 erau cu circa 16.000 hectare mai puțin – 370.000 de hectare, ceea ce reprezintă doar 11% din suprafața țării.

La începutul anului 2023, Guvernul a aprobat Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru anii 2023-2032, care prevede că suprafața terenurilor împădurite din Republica Moldova urmează să fie extinse cu cel puțin 145.000 de hectare în următorii 10 ani, ajungând să acopere până la 15% din suprafața țării.

Altfel spus, în fiecare an suprafața împădurită ar urma să crească cu circa 14.500 de hectare, ca până în 2032 să fie atins acest obiectiv.

Costurile directe de împădurire/reîmpădurire (inclusiv material săditor) în 10 ani sunt estimate la 6,5 miliarde lei, la care se adaugă costurile de mentenanță a culturilor silvice (lucrări postîmpăduriri) – de circa 6,15 miliarde lei. În total, costurile pentru implementarea Programului național de extindere și reabilitare a pădurilor până în 2032 sunt estimate la circa 15,21 miliarde lei.