mamaplus

Grădinițele din capitală sunt suprasolicitate. Care e situația în țară?

-
//
04.03.2024

În Republica Moldova sunt în jur de 1.400 de grădinițe. Din acest total, 235 au mai puțin de 20 de copii. Totodată, cel mai mult sunt solicitate grădinițele din capitală, unde în mediu sunt câte 24 de copii în grupă, depășind norma. Numărul de preșcolari care îi revine unui cadru didactic la fel variază, în unele regiuni fiind opt, iar în altele 14, spune Dan Periun, ministrul Educației și Cercetării, potrivit Agora.md.

mamaplus

Astfel, în analiza efectuată de Ministerul Educație Chișinăul este supraîncărcat. Gradul de utilizare a locurilor în grădiniță este de 102%. Soluția ar fi construirea unor noi grădinițe, afirmă Dan Perciun.

În total, în Republica Moldova sunt în jur de 1.400 de grădinițe, dintre care 235 au doar o singură grupă, ceea ce semnifică circa 17% sau mai puțin de 20 de copii. Cea mai mică grădiniță din are trei copii.

Cu două grupe, până la 40 de copii sunt 317 grădinițe sau 22% din total.

Dacă să ne referim la numărul mediu de copii pe grupă, Chișinău este pe cap de listă, cu o medie de 24 de copii în grupă. Totuși, există grădinițe cu 29 de copii per grupă, 30. Acest lucru semnifică peste normă, fiind de 20 de copii maxim.

Cel mai mic număr mediu de copii pe grupă este în Cantemir cu circa 17.

Cel mai mic număr mediu de copii per personal didactic este în Basarabeasca. Acest lucru înseamnă că deși toată lumea e salarizată la fel, undeva se lucrează cu 8 copii la un cadru didactic, iar în alte localități se lucrează cu 14 copii la un cadru didactic, spre exemplu.

Cu alte cuvinte, volumul de muncă diferă de teritoriul Republicii Moldova.

Din totalul de cheltuieli care există într-o instituție preșcoală, cele mai mari sunt pentru remunerare, adică salarizare. Cea mai mică parte, adică 5% sunt pentru investiții capitale, adică dezvoltarea infrastructurii.