Oamenii de știință ar putea fi pe punctul de a realiza o descoperire medicală care să crească „probabilitatea” implicată în fertilizarea in vitro. În prezent, tratamentul pentru fertilitate are o rată de succes de până la 40%.
Cercetătorii de la Universitatea California San Diego au dezvoltat acum un nou test non-invaziv care poate evalua calitatea embrionilor crescuți în laborator.
În prezent, medicii specializați în fertilitate trebuie, de obicei, să analizeze cu atenție embrionii pentru a-i alege pe cei cu cele mai mari șanse de succes. Acest lucru poate implica prelevarea de biopsii sau evaluarea vizuală a acestora, ambele variante putând fi problematice.
Noua tehnică, deși se află încă în fază incipientă, evită să interfereze cu acest „proces delicat”.
Experții speră că, în cele din urmă, aceasta ar putea fi „utilizată direct pentru a prezice rezultatele pozitive ale FIV, cum ar fi nașterile reușite”.
Particule de material genetic, cunoscute sub numele de exRNA, sunt lăsate în urma lor în vasele Petri folosite pentru a crește ovule care au fost fertilizate în laborator.
Acest lucru le permite oamenilor de știință să le inspecteze fără a se baza pe biopsii ale embrionilor sau pe caracteristici vizuale.
Co-autorul studiului, profesorul Irene Su, specializată în obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii, a declarat: „Din păcate, succesul FIV implică încă un mare element de șansă. Dar sperăm ca cercetarea noastră să schimbe acest lucru. În momentul de față, cel mai bun mod pe care îl avem pentru a prezice rezultatul embrionului implică examinarea embrionilor și măsurarea caracteristicilor morfologice sau prelevarea unor celule de la embrion pentru a examina compoziția genetică, ambele având limitări”.
„Fertilizarea in vitro este destul de dificilă și așa cum este, așa că a fost extrem de important pentru noi ca cercetarea noastră să nu interfereze cu acest proces deja delicat. Ceea ce am făcut seamănă mai mult cu examinarea a ceea ce a rămas în urmă într-un sit arheologic pentru a ne ajuta să aflăm mai multe despre cine a trăit acolo și ce a făcut”, a mai adăugat aceasta.
Cercetătorii au identificat, de asemenea, aproximativ 4.000 de molecule diferite de exARN pentru fiecare dintre cele cinci etape diferite din dezvoltarea unui embrion.
Folosind această gamă de molecule, ei au putut apoi să măsoare morfologia – forma și structura – embrionului la fel de precis ca și testele mai invazive, au spus ei.
Profesorul Sheng Zhong, expert în bioinginerie de la școala de inginerie a universității, a declarat: „Am fost surprinși de cât de multe exARN-uri au fost produse atât de devreme în dezvoltarea embrionară și de cât de mult am putut detecta această activitate folosind un eșantion atât de mic. Aceasta este o abordare prin care putem analiza o mostră din afara celulei și să obținem o cantitate incredibilă de informații despre ceea ce se întâmplă în interiorul ei”.
Scriind în jurnalul Cell Genomics, oamenii de știință au recunoscut că cercetările ulterioare sunt vitale pentru a confirma dacă testul lor poate fi folosit cu adevărat.
Aproximativ 55.000 de britanici au trecut prin procesul epuizant al fertilizării in vitro în 2021, arată cele mai recente cifre ale Autorității pentru fertilizare umană și embriologie (HFEA).
Tratamentul de fertilitate este adesea metoda la care apelează cuplurile, în ciuda faptului că are un cost extrem de mare.
Ratele de succes au variat de la 41% pentru persoanele sub 35 de ani la 6% pentru persoanele de peste 44 de ani, potrivit datelor acesteia.