Fii eroul lor. Donează pentru copiii cu autism!

Fii eroul lor. Donează pentru copiii cu autism!

-
//
22.01.2018

Câți dintre voi cunosc o persoană cu autism? Care sunt emoțiile care vă încearcă atunci când auziți că o persoană a fost diagnosticată cu autism? Câți dintre voi cunosc problemele cu care se confruntă această categorie de persoane și familiile lor zi de zi?

Fii eroul lor. Donează pentru copiii cu autism!

Printre altele, aceasta este tulburarea cu cea mai înaltă rată de creștere (13% anual). În lume 1 copil din 68 se naște cu autism. Dar în Republica Moldova, în 2016 statistica oficială încă arată 366 de cazuri de autism.

AO SOS Autism împreună cu Centrul de Intervenție Timpurie Voinicel afirmă că aceste cifre sunt departe de adevăr. Doar în 2017, aceste două organizații, în urma testelor efectuate, au depistat în jur de 200 copii din spectrul autist.

”În fiecare zi, la SOS Autism suntem puși între ciocan și nicovală. Pe de o parte sunt părinții și copiii lor, pe care vrem din toată inima să-i ajutăm, iar pe de altă parte sunt posibilitățile financiare care nu ne permit să asigurăm acestor copii condițiile de care au ei nevoie. Așa ne chinuim deja de 4 ani. Suntem în totalitate la autofinanțare, iar plata pentru serviciile de terapie ne ajunge cât să acoperim salariile specialiștilor și întreținerea clădirii în care ne aflăm.

În acești patru ani de activitate ne-am descurcat cum am putut, dar cel mai mare ajutor l-am primit de la comunitate. De la oameni ca și noi, care s-au pătruns de cauza noastră, s-au sensibilizat, au reacționat și ne-au dat o mână de ajutor cu ce au putut.  A.O. Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare „PHOENIX” este unul din donatorii noștri fideli,” afirmă Aliona Dumitraș, director executiv AO SOS Autism.

Fii eroul lor. Donează pentru copiii cu autism!

”Îmi amintesc prima vizită la Centrul SOS Autism. M-au fascinat acești copii, atât de frumoși și sârguincioși, care muncesc zi de zi, pentru a face față acestei societăți. M-au fascinat aceste mame, care răstoarnă lumea nu numai pentrtu copiii lor, dar și pentru toți 45 de copii câți frecventează Centrul. M-a fascinat echipa de psihologi tineri și frumoși care pun suflet în fiecare copil. Dar cel mai mult m-au fascinat pereții goi între care copiii cu autism își petrec cea mai mare parte a timpului lor. Este trist că pentru o asemenea cauza socială stridentă s-a repartizat o asemenea încăpere. De aceea, am vorbit cu toți partenerii noștri străini ca să le oferim un pic de comoditate acestor copii și părinților lor” menționează Irina Rusanovschi, președintele A.O. Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare „PHOENIX”.

Astfel, cu ajutorul  Centrului Internațional Pentru Cooperare și Dezvoltare Phoenix și al partenerilor lor: Ray West, președinte Moldova World Children’s Fund și Hugo Kusters, Gam Care Belgium, Centrul SOS Autism a fost dotat cu ferestre din termopan (et 1 și 2), canapele în zonele de așteptare pentru părinți, rafturi în sălile de terapie, saltele și vopsea.

”În atâtea vizite câte am făcut la SOS Autism, am reușit să mă împrietenesc cu mamele de acolo. Satisfacția morală pe care o simt ori de cîte ori intru pe ușile Centrului, merită toți banii din lume. Mă simt parte din lumea acestor copii și mândră de faptul că am putut să contribui la ridicarea calității vieții lor.”

Persoanele cu autism nu au nevoie de milă, compasiune sau condiții extraordinare. Au nevoie de înțelegere, acceptare și condiții decente, elementare, unde să se poată manifesta, învăța și simți în siguranță.

Autismul este o tulburare neurologică de dezvoltare care afectează comunicarea și interacțiunea socială și se caracterizează prin comportamente repetitiv-obsesive. Aceste persoane au nevoie de terapie, însoțire, consiliere pe tot parcursul vieții (într-o măsura mai mare sau mai mică, depinde de severitatea tulburării). Terapiile nu sunt acreditate în țara noastră, specialiștii sunt foarte puțini și se instruiesc peste hotare, serviciile lor fiind foarte costisitoare.

Fii eroul lor. Donează pentru copiii cu autism!

Cum poți ajuta?

Prin donații directe, oricare ar fi ele: materiale sau financiare.

Prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit Asociației Obștești SOS Autism. Cod fiscal: 1012620005753.

Pentru detalii:

https://www.facebook.com/sosautismmoldova/

www.autismmoldova.md

Autor: Olga Guzun, Specialist în comunicare SOS Autism