Atacurile asupra spitalelor, drumurilor și infrastructurii energetice au provocat pene de curent pe scară largă și au perturbat serviciile de bază în Ucraina. Aproximativ 195.000 de copii s-au născut în Ucraina în 2022, pe fonul haosului războiului. Multe din viitoarele mame au fost forțate să nască în subsoluri și adăposturi antiaeriene.
Pentru mii de femei însărcinate care nu au acces la servicii esențiale, momentul nașterii este însoțit de pericole suplimentare. La un an de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, UNFPA – Agenția Națiunilor Unite pentru sănătatea sexuală și reproductivă, avertizează asupra impactului devastator al războiului asupra femeilor și fetelor, transmite realitatea.md.
„Fiecare femeie și fată trebuie să aibă acces la servicii de protecție și sănătate sexuală și reproductivă. Acestea nu sunt luxuri pe timp de pace, sunt esențiale pe timp de război și salvează vieți”, a declarat Dr. Natalia Kanem, Directoarea Executivă UNFPA. „Femeile și fetele ucrainene au demonstrat o rezistență remarcabilă, iar una din prioritățile UNFPA este accesul la serviciile și sprijinul esențial de care au nevoie, mai ales pentru femeile însărcinate și pentru supraviețuitoarele violenței sexuale și a altor forme de violență”.
Cu sprijinul partenerilor, UNFPA furnizează servicii de sănătate reproductivă în toată Ucraina, inclusiv în zonele apropiate de linia frontului, precum și în Republica Moldova. Peste o treime din toate nașterile din Ucraina, aproximativ 68.500 în anul 2022 – s-au produs la una dintre cele 51 de maternități susținute de UNFPA. În Republica Moldova, peste 15 mii de femei refugiate și băștinașe, au născut în condiții mai sigure, datorită celor șapte maternități și a unităților de terapie intensivă pentru mamă și nou-născut dotate de UNFPA Moldova în cele 365 de zile de război.
Războiul și strămutarea în masă pe care le-a provocat acesta, au crescut riscurile violenței sexuale, inclusiv cele de exploatare și abuz. Ca parte a răspunsului la criză, prin intermediul serviciilor de protecție susținute de UNFPA în Ucraina pe parcursul ultimului an, peste 120.000 de persoane au primit asistență și informații privind prevenirea violenței în bază de gen. La fel, prin intermediul Spațiilor Sigure, UNFPA oferă asistență pentru femeile și fetele care fug din calea războiului atât în țara de origine, cât și în cele de destinație. În Republica Moldova peste 20 mii de fete și femei au beneficiat de suport și servicii specializate în cele 28 de Spații Sigure create.
În 2023, UNFPA are nevoie de 99 de milioane de dolari pentru a oferi servicii de sănătate reproductivă și protecție în Ucraina, Republica Moldova și alte țări vecine, care găzduiesc refugiați, și solicită statelor membre și donatorilor să susțină și să sporească finanțarea în acest scop.
Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova: „Femeile și fetele reprezintă peste 60 la sută dintre persoanele refugiate care vin în Republica Moldova. UNFPA va continua să investească în consolidarea sistemului național de sănătate reproductivă și
de protecție socială, asigurându-se că toate femeile sunt tratate cu demnitate în această perioadă dificilă de criză și au acces la servicii de bază care salvează vieți”.
Jaime Nadal, Reprezentantul UNFPA în Ucraina: „Războiul din Ucraina a fost, de asemenea, un război împotriva femeilor și fetelor. De la furnizarea de servicii de sănătate sexuală și reproductivă până la asigurarea accesului la servicii de protecție pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen și a violenței sexuale, UNFPA prioritizează intervențiile care salvează vieți și care îi vizează pe cei care au cea mai mare nevoie.”
Criza din Ucraina în cifre:
În ultimul an, aproape o treime din populația Ucrainei sau aproximativ 14 milioane de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele.
În ultimul an au avut loc peste 760 de atacuri asupra unităților de sănătate.
Aproximativ 195.000 de bebeluși s-au născut în Ucraina în 2022.
Peste 3,5 milioane de persoane au nevoie de servicii de prevenire și răspuns la violența în bază de gen.
10 milioane de persoane din Ucraina sunt expuse unui risc major sau suferă deja de stres acut, anxietate, depresie și stres post-traumatic.
Sprijinul umanitar UNFPA pentru Ucraina și Moldova în 2022:
Aproximativ 68.500 de femei – peste o treime dintre femeile care au născut în Ucraina în 2022 – au născut în maternități susținute de UNFPA.
În Ucraina, UNFPA a stabilit:
○ Peste 48 de centre pentru supraviețuitoarele violenței și pentru femeile expuse riscului, inclusiv adăposturi, o linie telefonică națională și peste 100 de echipe mobile de sprijin psihosocial.
○ 20 de clinici mobile de sănătate care asigură îngrijirea sănătății reproductive, inclusiv planificarea familială și îngrijirea prenatală și postnatală, în unele dintre zonele cele mai greu accesibile din Ucraina.
○ O maternitate mobilă complet echipată în orașul Kharkov, care oferă îngrijiri obstetricale de urgență, inclusiv operații cezariene.
UNFPA a livrat peste 115 tone de medicamente și echipamente pentru sănătatea reproductivă la peste 50 de spitale și centre perinatale din Ucraina, inclusiv produse pentru îngrijirea obstetricală în situații de urgență și managementul clinic al violului. Acest volum este suficient pentru asigurarea nevoilor de sănătate reproductive a 7,2 milioane de oameni.
În Republica Moldova:
○ UNFPA a stabilit un parteneriat cu Guvernul care asigură atât comunitățile de refugiați, cât și cele gazdă, să aibă acces gratuit la servicii de sănătate maternă și reproductivă prin sistemul național de sănătate.
○ UNFPA a modernizat și dotat nouă spitale specializate cu săli de operație suplimentare, săli de naștere și unități de terapie intensivă pentru mame și nou-născuți.
○ UNFPA a donat Guvernului 20 de ambulanțe pentru a îmbunătăți timpul de referință pentru femeile care au nevoie de îngrijiri obstetricale de urgență în regiunile greu accesibile.
○ UNFPA a creat 28 de Spații Sigure pentru supraviețuitoarele violenței și femeile aflate în situații de risc, precum și Echipe Mobile care acoperă toate regiunile țării.