mamaplus.md

Familiile cu bebeluși vor primi lactate gratuit

-
//
24.10.2018

Familiile cu sugari aflate la evidența centrelor de sănătate și familiile cu gemeni și tripleţi din municipiul Chișinău vor fi aprovizionate gratuit cu produse lactate. Consiliul municipal Chișinău a aprobat modificări la Regulamentul privind alimentarea gratuită a copiilor în primul an de viață.

mamaplus.md

Violeta Baltă, șef adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, a spus pentru IPN că regulamentul vechi nu prevedea alimentarea copiilor din centrele de sănătate. Beneficiari erau doar cei care se aflau la evidența centrelor medicale private, asociațiilor medicale teritoriale și policlinicilor.

CMC a aprobat și o nouă redacție a Regulamentului cu privire la asigurarea persoanelor cu deficiențe de văz cu dispozitive medicale, non-medicale specializate și servicii de protezare oculară. În calitate de beneficiari au fost incluse și persoanele cu grad mediu de dizabilitate, la solicitarea asociației nevăzătorilor.

Consilierii municipali au modificat și Regulamentul cu privire la modalitatea de asigurare cu seturi de accesorii pentru determinarea glicemiei persoanelor cu diabet zaharat. Potrivit Programului național de prevenire și control a diabetului zaharat pentru anii 2017-2021, cu titlu gratuit, cu cinci teste pe zi, sunt asigurate şi gravidele, ceea ce în regulamentul municipal nu era stipulat, iar gravidele din capitală nu erau beneficiare ale acestui serviciu.

Potrivit noii redacții a Regulamentului privind acordarea de servicii stomatologice persoanelor din grupurile social-defavorizate, pot solicita servicii gratuite de protezare persoanele al căror venit nu depășește 3 mii de lei lunar.

Până acum suma era de 2 mii de lei. Modificarea s-a făcut întrucât în 2017, în urma indexării pensiilor, mulți beneficiari s-au pomenit cu pensie puțin mai mare peste două mii de lei, iar după ani buni de stat în rând pentru a beneficia de proteze dentare, riscau să fie excluși din lista de așteptare.

Sursa: ipn.md