La Chişinău a fost marcată sărbătoarea Novruz Bayrami

La Chişinău a fost marcată sărbătoarea Novruz Bayrami

-
//
22.03.2016

Pe data de 19 martie, reprezentanţii diasporei azere din Republica Moldova au marcat unul dintre cele mai importante şi iubite sărbători din Azerbaidjan – Novruz Bayrami, care în anul 2009, prin decizia UNESCO, a devenit sărbătoare internaţională.

La Chişinău a fost marcată sărbătoarea Novruz Bayrami

În această zi, urmând o frumoasă tradiţie, la restaurantul „Кавказская пленница” s-au adunat reprezentanţii diasporei în frunte cu Preşedintele Congresului azerilor din Moldova Vugar Novruzov

Vicepreşedintele Parlamentului, dna Liliana Palihovici, a ţinut un discurs de felicitare  în numele cetăţenilor Republicii Moldova şi al conducerii ţării.

La sărbătoare au fost prezenţi reprezentanţii mediului academic şi artistic, ai corpului diplomatic, precum şi conducători ai altor organizaţii etnoculturale.

Şi, ca de fiecare dată, sărbătorirea Novruz Bayrami a culminat cu o masă tradiţională dominată de simbolistica acestui eveniment, dulciuri, urări şi, desigur, program cultural cu dansuri caucaziene înflăcărate. 

INFO

Novruz – în azeră Novruz Bayrami – este unul dintre cele mai importante şi iubite sărbători din Azerbaidjan. În traducere aceasta înseamnă „Zi Nouă”.

Din cele mai vechi timpuri, în perioada Novruz nu se lucra timp de şase zile, şi nici măcar ţăranii nu ieşeau în câmp. Aceste zile erau consacrate întâlnirilor şi veseliei, iar tradiţia nu se încalcă, practic, nici în timpurile noastre.

În prima zi a Anului Nou oamenii obişnuiesc să se trezească devreme. Acolo unde este posibil, ei merg la un râu sau un izvor: se spală şi se stropesc cu apă rece. Şi aceasta pentru că apa este simbolul curăţeniei şi al prospeţimii. Astfel oamenii îşi urează un An Nou bun şi fericit. Apoi toţi se servesc unii pe alţii cu dulciuri. 

O atenţie deosebită este acordată mesei de sărbătoare. Pe masă trebuie să fie şapte feluri de bucate, ale căror denumiri încep cu litera „s” – sumah, sked – lapte, semeni – grâu încolţit decorat cu o panglică roşie, sabzi – verdeţuri şi multe altele. De asemenea, pe masă se pun, în mod obligatoriu, o oglindă, o lumânare, un ou vopsit, baclava şi alte dulciuri. Toate cele enumerate au o semnificaţie simbolică profundă: lumânarea – lumina sau focul care îl protejează pe om împotriva duhurilor rele, oglinda – simbolul lucidităţii sau stabilirii timpului de sosire a Anului Nou. Pentru a determina încheierea vechiului an şi venirea celui nou, azerii obișnuiesc să pună un ou pe oglindă.