mamaplus

Elevii și studenții care nu se țin de carte, puși să întoarcă banii în buget

-
//
05.08.2022

Mai multe instituții de învățământ din Republica Moldova încearcă să-și recupereze cheltuielile de la elevii care au învățat din contul bugetului de stat, dar au fost exmatriculați. Un raport al Curții de Conturi arată că, doar anul trecut, statul a pierdut aproape 45 de milioane de lei pentru instruirea elevilor și studenților care fie au abandonat studiile, fie au fost dați afară pentru note proaste.

Auditul rapoartelor financiare ale Ministerului Educației a scos la iveală că statul a pierdut astfel 44,8 milioane de lei în 2021. Membra Curții de Conturi, Tatiana Șevciuc, a precizat, în ședința în care au fost examinate rapoartele, că doar o instituție din 39 a reușit să-și întoarcă o parte din cheltuieli, mai exact 609.000 de lei.

Secretarul general al Ministerul Educației, Nadejda Velișco, spune că, în prezent, este în proces de testare o nouă formulă de finanțare a învățământului superior, aprobată acum 2 ani, care prevede întoarcerea banilor în bugetul de stat, în cazul în care studentul abandonează studiile sau este exmatriculat. Noua formulă, care ar putea fi aplicată din toamnă, vine cu anumite controverse.

În anul de studii 2021-2022, în universități au fost înmatriculați peste 48.000 de studenți la ciclul unul, licență, dintre care peste 15.000 la studii finanțate din bugetul de stat, iar la masterat – 56.000, dintre care 3.000 la buget. În colegii și școlile cu profil tehnic au fost admiși peste 7.000 de elevi.