De un an învață cum să-și apere drepturile, să-și respecte obligațiile, dar și cunoașterea principiilor culturii juridice. Elevii unei clase de la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir din Bălți, studiază disciplina opțională „Educație pentru Socializare Juridică”, obiect care promovează înțelegerea cadrului normativ în vigoare.
ARTIOM ZOI, elev: „La lecția de educația pentru socializarea juridică noi învățăm drepturile, de asemenea norma etică de comportament și aceasta este necesar pentru ca în societate să nu fie haos, fărădelegi, mizerie, așa o lecție pe noi ne învață maniera corectă, legea și drepturile noastre”, transmite tvn.md.
ARINA RAPONIC, elevă: „Noi învățăm drepturile, obligațiunile, legile Republicii Moldova, noi lucrăm în echipe, de aceasta noi ne dezvoltăm pe plan de învățământ personal”.
ARTEM IVANOVICI, elevă: „Toată atenția o accentuăm pe învățarea legilor și temele asociate, de exemplu noi învățăm valorile societății civile care sunt incluse în legile Republicii Moldova, pe lângă aceasta noi avem multe exerciții practice”.
Elementul inovativ al disciplinei este faptul că ora este predată de o echipă formată dintr-un cadru didactic și un angajat al poliției.
OLGA IANCEVSCAIA, profesoară la L.T. „Dimitrie Cantemir” din Bălți: „În primul rând studierea educației juridice ajută copii să înțeleagă cum trebuie să se comporte corect în societate, ajută să cunoști legile, obligațiunile și în general să se orienteze în sistemul normelor și legilor existente în societatea noastră. Copiii atrag atenția cel mai mult desigur la drepturile lor, asta e ceea ce îi interesează acum cel mai mult. Și în primul rând să cunoască drepturile sale și să cunoască cum să le apere.”
ANASTASIA RUSU, ofițer al serviciului interacțiune comunitară IP Bălți: „Programul de socializare juridică este bazat pe educația elevilor în domeniul juridic și prevenirea delicvenței juvenile la fel înțelegerea de către tineri a libertăților și responsabilităților într-o societate bazată pe principiile statului de drept. Sunt de părerea că această disciplină trebuie să fie predată și în alte instituții de învățământ pentru ca, copiii să aibă cunoștințele de bază și pentru a preveni delicvența juvenilă”.
Directoarea instituției susține că predarea unui astfel de obiect îi va ajuta pe elevi să-și aleagă profesia potrivită.
ANGELA MURZAC, directorul L.T. „Dimitrie Cantemir” din Bălți: „Am ajuns la concluzia că deja este ceva foarte util în clasele de liceu și anume în clasa 11 pentru ai orienta profesional, pentru ai ajuta să-și aleagă viitoarea profesie. De ce anume în clasa aceasta, pentru că e clasă umanistă și sigur că educația juridică este mult mai aproape de profilul umanist.“
Programul de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova, este realizat în parteneriat de către Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul General al Poliției și PH International, finanțat de Departamentul de Stat al SUA prin intermediul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul Combaterii Drogurilor și Aplicării Legii.