mamaplus

Dreptate după 20 de ani de închisoare: O femeie, acuzată pentru moartea copiilor săi

-
//
14.12.2023

Kathleen Folbigg, o femeie care a stat 20 de ani în închisoare acuzată că și-a ucis cei 4 copii, a fost exonerată. Un tribunal din Australia i-a anulat condamnările la închisoare.

mamaplus

Curtea Supremă din New South Wales a hotărât joi, 14 decembrie, că dovezile folosite inițial pentru a o trimite la închisoare pe Kathleen Folbigg sunt „nu sunt credibile”, scrie digi24.ro.

Femeia, acum în vârstă de 56 de ani, a fost grațiată și eliberată în iunie, după ce a petrecut 20 de ani în închisoare. 

Folbigg a salutat vestea anulării condamnării sale, spunând că dovada nevinovăției sale a fost „ignorata și respinsă” timp de zeci de ani. 

„Sistemul a preferat să mă învinuiască mai degrabă decât să accepte că uneori copiii pot muri brusc, neașteptat și dureros”, a spus ea joi. 

Kathleen Megan Folbigg a fost condamnată în 2003 pentru uciderea copiilor săi. 

Folbigg a susţinut că este nevinovată şi că toţi cei patru copii au murit din cauze naturale.

O anchetă iniţială din 2019 a constatat că dovezile au întărit vinovăţia lui Folbigg.

 Însă a doua anchetă, condusă de fostul judecător-şef Thomas Bathurst, a revizuit condamnările în 2022, după ce noi dovezi au sugerat că doi dintre copii aveau o mutaţie genetică care le-ar fi putut cauza moartea.

Procurorul general din New South Wales, Michael Daley, a graţiat-o în iunie pe Folbigg, după ce ancheta lui Bathurst a conchis că există bănuieli legitime la fiecare condamnare.

„Rezultatul de astăzi este confirmarea faptului că sistemul nostru judiciar este capabil să facă dreptate şi demonstrează că statul de drept este o bază importantă a sistemului nostru democratic”, a spus Daley. 

Cei patru copii au murit în perioada 1989 – 1999, la vârste de 19 zile până la 19 luni. 

Primul copil al lui Folbigg, Caleb, a murit în 1989, urmat de Patrick, care a murit în 1991, la 8 luni, după ce a suferit convulsii care l-au lăsat orb. Sarah a murit în timpul nopţii în 1993, când avea 10 luni, iar Laura s-a stins în 1999, la vârsta de 18 luni. 

Primele trei decese au fost atribuite iniţial sindromului morţii subite a sugarului (SIDS), un termen folosit atunci când bebeluşii sub 1 an mor fără un motiv aparent. 

Moartea Laurei a fost prima care a ridicat suspiciuni după ce un medic legist a marcat cauza ca fiind „nedeterminată”. 

Poliţia a început să investigheze şi, deşi soţul de atunci al lui Kathleen Folbigg, Craig, a fost iniţial de partea ei, acesta a devenit convins că ea şi-a ucis bebeluşii şi a depus mărturie împotriva ei în timpul unui proces de şapte săptămâni la capătul căreia mama a fost găsită vinovată.