mamaplus

Dorina Agachi, despre greșelile comise de părinți: Copilul nu e o proprietate

-
//
22.03.2024

Dorina Agachi, medic pediatru, fondatoarea proiectului „Doctorul Meu”, a vorbit în cadrul unui podcast despre greșelile pe care le comit părinții în relația cu copiii lor, dar și cu medicii pediatri.

mamaplus

În cadrul „Nota Doi” Anti Podcast cu Vadim Cușnir, Dorina Agachi a spus că este foarte important ca atunci când părinții își propun un model de creștere a copilului și au stabilit niște reguli, acestea să fie urmate mereu. Iar în cazul în care aceștia doresc să schimbe o regulă, trebuie să se așeze și să discute cu copilul lor, transmite Știri.md. 

„Nu e numaidecât să-i spui toate detaliile, dar trebuie să comunicăm cu el”, a precizat Dorina Agachi. 

Atunci când copilul mai crește și începe să spună unele chestii părinților, aceștia trebuie să fie lăsați să spună totul, susține medicul: „Dacă a zis că nu vrea să facă ceva pe moment, îl lăsăm să se calmeze puțin și încercăm să obținem de la el argumentul: „De ce nu a vrut?”. Dacă copilul spune că vrea să meargă în sandale afară, când plouă, atunci mergem așa. Așa el va învăța. Dar nu uităm să luăm papucii cu noi în geantă”.

Pediatrul spune că cel mic nu răcește atât de ușor și, în momentul în care, de exemplu, ieși din mașină și intri în încăpere, copilul nu va simți că îi este frig. 

„Copiii se îmbolnăvesc dacă vor fi expuși la rece mai mult de patru ore și vor mai înhăța și un virus în acel moment. Pentru că a te expune la rece nu înseamnă mereu boală. Dar dacă totul durează câteva minute, este okay”, a explicat medicul, adăugând că părinții nu trebuie să se teamă că cel mic se va îmbolnăvi, ci trebuie să le fie frică atunci când decid ei pentru copiii lor. 

În cadrul podcastului, specialistul a vorbit și despre perioada de adolescență a unui copil. Potrivit Dorinei Agachi, această perioadă începe atunci când copilul are 12 ani. Totuși, spune ea, totul începe, de fapt, încă din fragedă copilărie, de la vârsta de 3-4 ani, atunci când copilul face primele tantrumuri, adică exprimarea emoțiilor.

„Un copil trebuie să fie lăsat să-și manifeste tantrumul în deplin, indiferent unde se întâmplă. Acel strigăt trebuie lăsat să fie strigăt. (...) În momentul în care copilul s-a învățat de mic că poate să se exprime, are spațiul lui și timpul lui, în care copilul este lăsat să facă unele decizii, noi ajungem la o etapă când în adolescență va fi totul mai ușor de coordonat”, susține pediatrul.

Așadar, Dorina Agachi spune că, încă din copilărie, părinții trebuie să țină cont de următoarele aspecte:

- Părintele este prietenul copilului;

- Copilul este întotdeauna întrebat și părerea lui contează în luarea unei decizii;

- Orice situație s-ar întâmpla, el poate să vină acasă, să spună și să aibă sprijin din partea părinților.

„Încă un moment important este că, începând cu vârsta de 10-11 ani, copiii trebuie să fie pregătiți de a li se vorbi despre nocivități: droguri, alcool, fumat. Părinții nu trebuie să aleagă tehnicile corecte, ci trebuie să vorbească despre aceste lucruri, însă nu cu sperietori, pentru că astfel o să fie mult mai tentant pentru copil”, explică Dorina Agachi. 

Potrivit ei, în momentul în care părintele a devenit prietenul copilului, el devine automat „o autoritate” în fața celui mic. 

„Dacă le place relația cu noi, lor le place de noi ca oameni. Părinții trebuie să devină acei oameni de calitate pentru copiii lor și să nu devină niște dictatori, pentru că asta înseamnă o creștere a copiilor și o viață a copiilor care este capturată de către părinți și copilul este sufocat de acest model”, susține pediatrul. 

Fiind întrebată de ce, în prezent, tot mai mulți tineri spun că nu vor să aibă copii, Dorina Agachi consideră că este vorba despre o frică, dar și despre un model de a nu-și asuma această responsabilitate.

„Tendința cea mai mare este ca fiecare să țină la libertatea lui. E de ajuns ca cineva din apropiați să aibă un copil și automat el sau ea, care încă nu au copii, se uită la acest aspect, înțeleg că e multă bătaie de cap și își pun acest stop. Tendința e ca să facă copiii la 30+. Pe urmă deja se implică instinctul de a fi mamă”, explică specialistul.

Ea mai spune că, de obicei, abia când apare copilul pe lume, părinții sesizează că, de fapt, încă nu sunt pregătiți pentru acest lucru. Dorina Agachi susține că responsabilitatea vine odată cu vârsta și din acest motiv unele femei au tendința de a naște un copil mai târziu. De asemenea, odată cu vârsta apare și acel soi de răbdare și de toleranță prin care părinții încearcă să empatizeze cu copilul.

Totuși, procentul persoanelor care nu doresc să aibă copii rămâne a fi mare. De asemenea, multe familii își doresc să aibă un singur copil.

„O regulă: nu trebuie să întrebi pe cineva când face al doilea copil sau de ce nu face un copil, pentru că acest lucru poate fi o amprentă emoțională pentru acea persoană. Trebuie să o faci foarte discret sau să aștepți până persoana singură îți spune. Sunt părinți care spun că categoric nu vor mai face vreodată un copil. Cumva observ un soi de exprimare cu un miros de povară și asta doare. E un fel de egoism”, consideră Dorina Agachi.

Atunci când în familie sunt mai mulți copii, părinții trebuie să aibă o altă tehnică de educație și de formare. Este vorba despre echitate, „un soi de moment” în care copiii își formează și o relație. Atunci când într-o familie sunt mai mulți copii, spune pediatrul, părinții trebuie să-i conecteze într-un mod foarte flexibil, pentru ca niciunul dintre cei mici să nu simtă lipsa atenției.

„E normal copilul numărul unu să se simtă puțin dat la o parte, e o emoție pe care el trebuie să o trăiască. Atunci trebuie să vorbești cu copilul, să îi explici, să-l implici și pe el în creșterea celui de-al doilea copil”, explică Dorina Agachi.

Potrivit ei, „copilul nu este proprietatea nimănui, el nu a ales să se nască într-o oarecare familie”. Acesta este un membru al familiei, un prieten, o persoană apropiată.

„E greșit să spunem că copilul ne-a ales. Noi am ales ca el să se nască și, în momentul în care am ales, deja trebuie să conștientizăm că în familia noastră crește o personalitate, un individ în societate. El este o ființă vie, plină de emoții, trăiri, doar că noi trebuie să fim cei mai apropiați, cei de la care ei pot cere, cărora le putem oferi”, conchide pediatrul.