Tot mai puțini părinți vor să-și vaccineze copiii, cel puțin asta arată datele statistice. Potrivit medicilor din Bălți, multor mame le e frică de efectele adverse ale vaccinului și aleg să-și lase copilul neprotejați în față virușilor.
Doctorii, însă, susțin că rata mică de vaccinare a populației pune în pericol sănătatea tuturor, mai ales a copiilor, transmite tvn.md.
Potrivit medicului imunolog, Valeria Dascal, tusa convulsivă este tot mai întâlnită în rândul copiilor mici, pentru că părinții sunt reticenți la capitolul vaccinării cu DTP, care previne infecția cu bacteriile ce provoacă difterie, tetanos și tuse convulsivă.
VALERIA DASCAL, medic imunolog: „Este un vaccin care mai des face febră, iar mamele consideră că acestea sunt niște reacții adverse și nu vor să facă acest vaccin. Din această cauză, s-a strâns o pătură de copii care nu au acest vaccin li este posibilitatea de a se transmite de la unul la altul. E ceam mai periculoasă în primele 6 luni, copii nu au reflexul de tuse dezvoltat. Dacă copilul nu se poate calma, în timpul tusei convulsivei, acesta poate face stop respirator, se învinețește și copilul poate să moară.”
Rata de vaccinare a copiilor în municipiul Bălți este foarte joasă. Orașul este al doilea de la coadă, urmat de Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, în clasament. Pentru a spori vaccinarea copiilor din oraș, Centrul medicilor de Familie în parteneriat cu Uniunea pentru Echitate și Sănătate vor organiza 120 de sesiuni de informare în diferite instituții publice din oraș.
PAVEL FLOREA, directorul Centrului Medicilor de Familie, Bălți: „Am hotărât să organizăm acest proiect de informare, conștientizare și acceptabilitate în domeniul imunizărilor pentru a informa populația, fiecare cetățean. Împreună, noi cu Uniunea pentru echitate și sănătate am lansat acest proiect, această campanie. Au fost deja pregătiți 20 de traineri care vor merge prin 120 de instituții, unde vom petrece instruiri referitor la imunizări, pentru a vedea și reacția populației din municipiul Bălți.”
Am încercat să aflăm de ce mulți sunt reticenți atunci când vine vorba de vaccinare. În timp ce unii conștientizează necesitatea imunizării, alții spun că nu cred în eficiența vaccinurilor.
„Dacă trebuie, lasă să le facă, sunt 100% controlate. Vaccinurile trebuie. Nepoțica a fost mușcată de o pisică, am căutat vaccin tocmai la Sîngerei, că la Rîșcani nu era vaccin.”
„Până când, noi suntem de acord, noi am făcut toate vaccinele până acum. Nu am aut nicio reacție nimic.”
„Când copii noștri se nășteau, dar și noi am avut o vaccină două, atât. Domnul ne-a dat viață, Domnul ne-a dat puteri și el o să ne apere și o să ne dea. Eu sunt contra, sunt foarte contra la vaccinuri pentru copii.”
Medicii recomandă 10 vaccinuri, care trebuie administrate copiilor, pentru a preveni contaminarea cu Hepatită virală B, tuberculoză, Poliomielită, infecția cu Rotavirus, Hib, pneumococi, difterie, Tetanos, Rujeolă sau papiloma virus.