Cum sunt pregătite bucatele din supermaketurile Capitalei. Secrete dezgustătoare

Cum sunt pregătite bucatele din supermaketurile Capitalei. Secrete dezgustătoare

-
//
12.12.2016

Zilnic, mii de moldoveni stau la coada vitrinelor secţiilor de gastronomie din supermaketurile din Capitală. Unii dintre ei cumpără mâncare gătită,  pentru că nu au timp sau chef să stea la plită, iar alţii din motiv că le place. Un lucru este sigur, toţi ei îşi pun în pericol sănătatea.

Cum sunt pregătite bucatele din supermaketurile Capitalei. Secrete dezgustătoare

Este constatarea inspectorilor de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor care împreună cu echipa "Moldova, ţară de minune" au mers pe neaşteptate în mai multe supermarketuri din capitală. 

După ce au primit mai multe sesizări referitor la calitatea bucatelor vândute în secția de gastronomie a acestui magazin din Capitală, inspectorii de la APC au descins în bucătăria magazinului unde se pregătesc bunătățile culinare.

Contrar normelor sanitare, în frigiderul destinat pentru carnea proaspătă, erau ticsite mai multe tăvi cu pește. Tot aici inspectorii au găsit și mâncare gătită cu termenul de valabilitate expirat.

"Ce cauta ea aici în secția de preparare. Este o întrebare interesanta. Ele merg la pârjoale din nou? - Nu, la decontare. - Ce cauta ele în secția de producere, unde este materia prima, unde se prepară?", a spus şeful adjunct al Direcției control produse alimentare, APC, Veaceslav Ciuhri. 

Iar în congelatorul cu legume, inspectorii au găsit mai multe kilograme de pește cu termenul de valabilitate expirat, dar și câteva pungi pline cu mezeluri și ele cu termenul expirat.

Responsabilii din cadul magazinului i-au asigurat pe inspectori că produsele de fapt trebuiau să ajungă la coșul de gunoi, doar că nu au putut demonstra acest lucru prin acte. Culmea este că în secția unde se păstrează și se tranșează carnea crudă, am găsit un castron plin cu fasole fierte.

Deși legea le obligă să poarte mănuși de protecție, bucătăresele nu o fac, nici măcar atunci când au degetele rănite.

Nereguli similare au fost depistate și la alte două supermarketuri din Capitală. Aici inspectorii au găsit produse păstrate în condiții inadecvate și alimente în stare avansată de alterare.

Și în frigiderul din acest magazin, inspectorii au găsit salate, șnițele și alte bucate cu termenul de valabilitate expirat.

În prezent, pe piața supermarketurilor din Moldova activează opt rețelei mari, care administrează peste 200 de magazine, iar în majoritatea dintre ele există secții de gastronomie.

Sursa: Publika.md