mamaplus

Cum e să fii mama unui copil special: Povestea unei femei din Moldova

-
//
12.12.2023

Orice femeie visează la o familie, la copii. Pentru unele dintre ele, ziua în care devin mame reprezintă unul dintre cele mai fericite momente din viața lor. Pentru altele, însă, este începutul unui drum plin de încercări. Aflați povestea Galinei Ceban, care în urmă cu aproape 18 ani a dat naștere unui băiat care i-a schimbat radical viața.

mamaplus

„Foarte tare îmi doream un copil, dar medicii îmi interziceau pentru că am avut un accident grav și am stat la pat un an. Când, în 2006, am aflat că sunt însărcinată, deja aveam două luni, eram foarte fericită. Concubinul meu nu prea tare s-a bucurat, însă eu eram foarte bucuroasă, nu-mi venea a crede, eram în euforie”, a spus femeia în cadrul unui interviu pentru noi.md, transmite Știri.md. 

Când ai aflat că ai, de fapt, un copil special?

„La patru luni, la noi s-a primit că ochișorii, pupilele s-au dus înspre nas. Medicii ne-au spus că asta e din cauza că el s-a născut prematur, însă se va lecui. Am început să facem injecții, masaje, ceea ce, mai apoi, am aflat că este interzis pentru el. La șapte luni el a pierdut vederea, auzul... Atunci și mi s-a pus acest diagnostic - sindromul Dandy-Walker. Acești copii au creierul nu întreg. Din toate patru părți poate fi prezentă doar una. Și deja depinde ce parte a creierului lipsește. Nouă ni s-a spus că el nu o să meargă, nu o să audă, nu o să vorbească, va fi o legumă și nu are mult de trăit. Dar am avut noroc de niște verișoare care i-au spus că diagnosticul nu este pus corect. Până la urmă am văzut că totul se agravează, am găsit o clinică la Kiev, am mers acolo și medicii de acolo mi-au zis că copilul nu are acest sindrom. De la toate procedurile făcute în Moldova, lui i s-au pornit convulsiile”, povestește Galina Ceban.

Când i-a fost pus diagnosticul de paralizie cerebrală, Galina spune că a suferit vreo lună, două, până când a înțeles că totul este în mâinile ei. Femeia susține că Dumnezeu i-a dat acest copil nu degeaba, ci pentru ca ea să-l pună pe picioare. 

„Am luat-o ca pe un cadou de la Dumnezeu. Primul an eu mă gândeam de ce mi s-a dat asta mie, mă mustra conștiința, dar când am înțeles că nu e așa, am depus tot efortul și dragostea, și timpul în dezvoltarea lui. El vede, aude, deja mergem încetișor. Acum avem ultimul wow efort, el mănâncă singur”, spune fericită Galina.

În curând, băiatul va împlini 18 ani. Galina menționează că abia recent a înțeles ce înseamnă cu adevărat să fii mamă. Aceasta îi mulțumește lui Dumnezeu, dar și fiului său, pentru tot efortul depus în toți acești ani. 

„Nu zic că e ușor, dar pot spune că dacă ai un scop, o să se realizeze. E muncă multă, mai mult de 11 ani dormeam câte două ore pe noapte. Dar eu nu simt asta. El îmi dă viață, datorită lui eu m-am realizat și în serviciu, și în familie”, spune ea. 

Cel mai greu pentru ea a fost în toți acești ani să „se rupă în mai multe părți”. Femeia menționează că mergea la serviciu de la ora 8 dimineața, pentru că avea nevoie de bani, iar seara, când se întorcea acasă, o aștepta o altă muncă, cu fiul său. 

„Ai nevoie de bani, dar ești singură, trebuie să muncești mult, dar trebuie și să-i oferi atenție. Când am început să fac mai mulți bani, eu am angajat persoane care se ocupau de el, dar oricum eu trebuia să mă ocup de el. Implicarea mamei e cea mai importantă și cu cât mai mult te implici și-i dai, el asta realizează”, susține Galina Ceban. 

Au fost zile când ai vrut să renunți?

„De copil niciodată, dar am avut zile, cred că de vreo trei ori maximum, ca să strig la el. După asta aveam remușcări. Eu îmi cer scuze, dar îi explic că el nu a făcut corect. Îi zic că acum eu muncesc pentru el, iar mai apoi, el o să mă ajute”, a dezvăluit femeia. 

Aceasta spune că nu a avut nicio susținere de la stat până când fiul său a împlinit 14 ani: „De câte ori mergeam să depun cerere, mi se spunea că sunt notar și am bani, că acești bani nu o să mă ajute tare. Când mama mea a revenit în Moldova, a zis ferm că o să meargă și o să ceară acești bani”. Acum, femeia spune că banii primiți sunt puși pe un cont aparte. 

Galina a venit cu un sfat pentru mamele care au copii speciali:

„Trebuie să înțeleagă că asta nu este un păcat, ci e dat de la Dumnezeu și totul e în mâinile ei. Dacă ea va fi pozitivă cu toți, inclusiv cu soțul, căci mulți bărbați se sperie și pleacă în așa momente, totul se va realiza. Eu așa scopuri mi-am pus și totul s-a realizat. Am un băiat frumos, eu am crezut în asta, că așa va fi, și așa și este”. 

Femeia își vede fiul în viitor un om măreț, un om al artei. Aceasta spune că îl vede într-o familie cu copii. 

„Eu sunt sigură că eu nu voi sta mult la pat când voi fi bătrână, dar acele două zile pe care le voi sta, el va fi alături de mine, mă va ajuta. Totul se împlinește ce mi-am dorit până acum. Eu știu că Dumnezeu ne iubește”, a conchis femeia. 

Urmăriți interviul integral mai jos: