Spitalele vor permite părinților sau tutorilor să-și supravegheze copiii internați în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare. Potrivit Regulamentului recent aprobat de Ministerul Sănătății, pentru a avea acces permanent în secțiile respective, părinții vor avea nevoie de permisiunea șefului de secție sau în lipsa acestuia, a medicului reanimatolog de gardă. Însă în document nimic nu este indicat despre condițiile în care vor fi cazați părinții (pe scaune, paturi separate, etc.), acesta fiind unul dintre mai acute aspecte.
La intrarea în secție, părinții vor fi obligați să îmbrace un halat medical, o bonetă, o mască și să încalțe bahile. La prima vizită, acesta va primi echipamentul necesar din partea instituției medicale, ulterior însă aceștia vor trebui să le cumpere de sine stătător. Părinților li se vor asigura dezinfectarea mâinilor.
Potrivit e-sanatate.md, nu peste tot condițiile de cazare sunt cele mai bune, însă unele spitale dispun de paturi speciale pentru mămici sau tutori. De altfel, dacă copiii au până la trei ani, atunci toate serviciile, inclusiv și alimentația părintelui este oferită gratuit, din contul instituției.
„Fiecare copil beneficiază de un pătuț special pentru el, iar mamele au paturi aparte. Mamele sunt hrănite și, de asemenea, pot face și duș. Aceasta are dreptul la cazare și hrană și respectarea unei igiene personale din contul instituției, dacă copilul are vârsta până la trei ani”, a declarat pentru Sănătate INFO Ștefan Calancea, directorul Spitalului Municipal pentru Copii nr.1.
La Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” pentru mame nu există paturi. Instituția dispune de câteva saloane, numite boxe, amenajate special pentru părinte și copil. Mama poate sta alături de micuț pe toată durata tratamentului, doar că va fi nevoită să doarmă pe un scaun mai mare.
„În cazul când copilul se află în saloanele de supraveghere, atunci mama stă pe un scaun obișnuit. În camerele de reanimare, părinților li se permite accesul, doar dacă comportamentul lor nu pune în pericol viața copiilor. Cu toate acestea, nu sunt atât de mulți părinți care stau în permanență lângă micuți. Acum, secția dispune de nouă paturi de reanimare, dar ne propunem să facem reparație și să procurăm un mobilier mai comod pentru părinți.”, spune și Alexandru Holostenco, directorul Spitalului Municipal pentru copii „Valentin Ignatenco”.
Nici la Spitalul Raional din Ungheni nu sunt toate condițiile necesare, dar managerul instituției spune că și până acum părinții care au micuți cu vârsta de până la cinci ani puteau sta în permanență lângă ei.
„Avem șase paturi, trei pentru copii și alte trei pentru adulți. Din păcate însă nu dispunem de spații speciale pentru părinți. Dacă copiii au până la cinci ani, atunci stau pe un pat împreună. Acestora le asigurăm și alimentația. Asta e situația. Așa a fost construit spitalul de prin anii 1960. În cazul copiilor mai mari de cinci ani, le permitem să viziteze copilul doar în programul de vizite”, explică Andrei Alexeev, director Spitalul Raional Ungheni.
Potrivit noului Regulament, personalul medical va refuza accesul în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare a părinților, care se află în stare de ebrietate, care au consumat stupefiante, care sunt agresivi sau au simptome de boală contagioasă. De asemenea, medicii vor putea interzice adulților să asiste la procedurile de resuscitare a copiilor. În caz că medicii nu doresc să acorde acces în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare, atunci refuzul va fi prezentat în formă scrisă, în decurs de 24 de ore.
Sursa: e-sănătate.md