mamaplus

COVID-19 în maternitățile din Moldova: Mamele infectate NU sunt separate de bebeluşi

-
//
07.05.2020

În Republica Moldova, proaspetele mămici diagnosticate cu COVID-19 nu sunt separate de bebeluşii lor, după ce nasc, aşa cum se procedează în alte ţări. Singura metodă de protecţie, pe care o folosesc lăuzele pentru a-şi proteja nou-născuţii, este purtarea măştilor şi respctarera măsurilor de igienă. În aceste condiţii, şi moaşele din cadrul maternităţii nr. 2 din Chișinău, unica din ţară cu profil COVID-19, sunt expuse unui risc mare de infectare cu virusul de tip nou. Până acum, în această instituţie au născut 50 de femei infectate.

"Stăm în combinezoanele astea şi nu poţi respira, când ieşi de la o naştere, eşti toată boţită după măştile şi ecranele care le purtăm. Trebuie să mergi să schimbi toată lenjeria de pe tine. Da este greu, dar ce să facem? Aşa-i viaţa, trecem şi prin asta", a povestit moaşa, Maternitatea Nr.2, Ludmila Canţer.

Directorul instituţiei, Tatiana Gutium, susţine că personalul medical respectă cu stricteţe normele de igienă, iar, până în prezent, la Maternitatea nr.2 nu a fost infectat niciun medic. În prezent, aici sunt internate opt mămici diagnosticate cu COVID-19.

"Este o perioadă care de peste tot poţi să te contaminezi. Din momentul în care ele sunt internate la noi în maternitate li se oferă o atenţie specială. Sunt momente de teamă, de frică. Noi încercăm să facem faţă, le încurajăm, le acordăm atenţie", a afirmat directorul Maternităţii nr.2 din Capitală, Tatiana Gutium.

Potrivit unui protocol emis de Ministerul Sănătăţii, proaspetele mămici diagnosticate cu COVID-19 nu sunt separate de bebeluşii lor. În document este indicat faptul că beneficiile alăptării depășesc riscul transmiterii prin laptele matern. În România, de exemplu, în protocolul privind monitorizarea proaspetelor mămici diagnosticate cu COVID-19, este recomandată izolarea nou-născutului de mama infectată.