Copiii cu diabet, lipsiţi de insulină

Copiii cu diabet, lipsiţi de insulină

-
//
16.09.2015

Situaţie ieşită din comun la Institutul Mamei şi al Copilului din capitală. Secţia de endocrinologie pediatrică, unică în toată republică, nu mai eliberează, de câteva zile,insulină în regim ambulator pentru copiii bolnavi de diabet. Se întâmplă după ce secţia a fost transferată recent la acest spital, iar medicii spun că nu dispun încă de medicamentele necesare.

Copiii cu diabet, lipsiţi de insulină

Bărbatul din imagine povesteşte că a rămas perplex azi dimineaţă, când a venit să-şi interneze copilul bolnav de diabet la spitalul pentru copii „Emilian Coţaga" din capitală. A descoperit că secţia de endocrinologie pediatrică, unică de acest fel în toată republica, a fost transferată recent la Institutul Mamei şi al Copilului din Chişinău. Ajunşi acolo, părinţii şi băiatul, care de opt ani suferă de diabet tip unu, au fost trimişi acasă, chiar dacă şi-au făcut programare cu două luni înainte.

S-a ajuns aici, deoarece locurile în secţia de curând transferată la Institutul Mamei şi al Copilului sunt limitate, afirmă medicul endocrinolog, angajat în cadrul instituţiei medicale.

Mai mult, părinţii au fost nevoiţi să plece acasă şi fără insulină, care, potrivit legislaţiei, se administrează gratis copiilor bolnavi de diabet. Asta în condiţiile în care băiatul lor este dependent de insulină şi trebuie să primească acest tratament de trei ori pe zi.

Aşa că au fost nevoiţi să-şi cumpere medicamentele singuri. Şefa secţiei Endocrinologie din cadrul Institutului Mamei şi al Copilului are însă o explicaţie.

În pofida acestei situaţii, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că nu cunosc nimic despre lipsa de insulină în această secţie. Cât priveşte lipsa de locuri pentru internare, responsabilii de la minister au venit cu declaraţii contradictorii. Iniţial, ne-au spus că transferul secţiei a fost necesar, deoarece pe parcursul anului trecut prea puţini pacienţi au trecut pragul spitalului.

Întrebat cum s-a ajuns ca pacienţii să fie nevoiţi să-şi aştepte rândul pentru a fi internaţi, responsabilii din cadrul Ministerului Sănătăţii nu au putut să ne ofere un răspuns clar.

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova aproximativ 400 de copii suferă de diabet zaharat.

Sursa: moldovenii.md