mamaplus

Copiii Cernobîlului. Cum au fost afectați de catastrofa nucleară tinerii născuți în 1986

-
//
06.06.2019

Pe 26 aprilie 1986 o serie de teste nereușite la reactorul 4 al centralei de la Cernobîl, din nord-vestul Ucrainei, a determinat o explozie devastatoare care a rămas în istorie drept cel mai mare accident nuclear de până acum, scrie yoda.ro.

mamaplus

Doi oameni au murit imediat după explozie, iar 29 au decedat la spital în zilele care au urmat. Reactorul a ars mocnit timp de aproape trei săptămâni, iar persoanele care au fost chemate să contribuie la stingerea incendiului și-au pierdut viața în scurt timp, din cauza problemelor de sănătate generate de expunerea la radiații.

Numărul total al victimelor produse de catastrofa de la Cernobîl de-a lungul anilor rămâne, însă, învăluit în mister. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului pretinde că, până în 2065, 40.000 de oameni vor muri din cauza diferitelor forme de cancer provocate de contaminarea de la centrala nucleară. Există, însă, și cercetători care estimează numărul victimelor la câteva sute de mii, scrie presa din România.

Cine sunt copiii Cernobîlului

Olga Zakrevska este acum fotograf profesionist și are propriul său studio la Kiev. S-a născut pe 11 aprilie 1986 în Pripyat, orașul în care locuiau mulți dintre angajații de la centrală. Tatăl său era un tânăr inginer expert în energie nucleară.

„După ce ne-am mutat, unii părinții nu îi lăsau pe copiii lor să se joace cu mine și cu fratele meu, spunând că suntem radioactivi și contagioși”, își amintește tânăra.

Un alt copil din Cernobîl este Olexiy Starynets, care s-a născut pe 26 aprilie 1986 într-un orășel la câțiva kilometri sud de capitala Ucrainei. Acum este jurnalist sportiv la Kiev, dar spune că va rămâne mereu cu amintirea unei copilării marcate de catastrofa de la centrala nucleară:

„Prima mea amintire de la Cernobîl? Cea mai proaspătă amintire cu o zi de naștere pe care am sărbătorit-o, desigur. Oamenii vorbeau tot timpul despre asta, acasă, la școală, mai ales că m-am născut chiar în ziua exploziei. Mama și bunica mea mi-au spus că au știut despre dezastru încă din prima zi și că la maternitatea unde am venit pe lume medicii închideau ferestrele pentru a ține la distanță radiațiile, încercând să spele și podelele cât puteau de des”.

Și Yuri Vyshnevsky este un jurnalist care locuiește tot în Kiev și care s-a născut pe 1 aprilie 1986. Tatăl său a lucrat în zona interzisă luni bune după accident:

„Mama a mers să locuiască alături de bunica, în Republica Moldova, iar tata venea să ne viziteze când putea. Am menționat de câteva ori accidentul de la Cernobîl, dar din fericire nu ne-a afectat prea mult familia”. 

Sursa: publika.md