mamaplus

Chișinău: Apa din lacuri e poluată, iar nisipul e infectat cu bacterii

-
//
24.06.2024

Autoritățile recomandă populației să nu se scalde în lacurile din parcurile Capitalei, din cauză că apa este poluată și nisipul este toxic.

mamaplus

Constatările aparțin Centrului de Sănătate Publică, care a efectuat investigații de laborator asupra apei lacurilor din parcurile „Râșcani”, „Valea Morilor”, „Valea Trandafirilor” și „La Izvor”. Experta în sănătate Luminița Suveică a declarat că persoanele care vor neglija recomandările autorităților se pot supune mai multor riscuri, inclusiv intoxicației sau bolilor diareice acute, cum ar fi holera sau dizenteria, transmite radiomoldova.md.

Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” anunță că rezultatele probelor de laborator au arătat că apa din bazinele acvatice din parcurile „Râșcani”, „Valea Morilor”, „Valea Trandafirilor” și „La Izvor” se încadrează în clasa cinic după gradul de poluare. De asemenea, rezultatele au arătat că nisipul de pe plaja „La Izvor” este contaminat cu enterococi și prezintă pericol pentru sănătate.

Conținut ridicat de nitrați a fost raportat în apa din lacurile parcurilor „Valea Trandafirilor nr. 2”, „Valea Morilor” și „La Izvor”. În apa din izvoarele nr. 1 și 2 din parcul „Valea Trandafirilor” au fost depistate bacterii coliforme și enterococi intestinali. Autoritățile fac apel la cetățeni să nu consume apa din aceste izvoare, utilizarea ei fiind admisă doar în scopuri menajere și tehnice.

„Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi recomandă să nu vă scăldați în lacurile existente în parcurile din municipiul Chișinău și să nu consumați apă din izvoare”, anunță autoritățile municipale.

Experta în sănătate Luminița Suveică a subliniat că persoanele care vor neglija recomandările autorităților se vor supune unor riscuri grave asupra sănătății.

„Riscuri de boli diareice acute care sunt în această perioadă, fiindcă sunt cele mai grave, sunt boli diareice acute destul de grave cum este holera, dizenteria, poate să fie chiar și unele intoxicații. Depinde de cantitate, de locurile unde se scaldă, dar dacă autoritățile au menționat că sunt abateri de la normă, nu se recomandă scăldatul sau de a bea apă în această perioadă. Mai sensibili sunt copiii. Deshidratarea care apare în urma unei intoxicații sau a unei maladii diareice acute poate să fie gravă sau chiar poate să survină decesul”, a declarat Luminița Suveică.

Primele semnale care ar trebui să îngrijoreze părinții sunt: lipsa de poftă de mâncare a copilului, starea de agitație a acestuia, durerile abdominale, febra, voma sau diareea.

Experta Luminița Suveică le recomandă părinților să nu practice automedicația, dar să solicite serviciul de medicină urgentă la primele semnale.