Părinţii care pleacă peste hotare pentru o perioadă mai mare de trei luni trebuie să anunţe autorităţile în grija cui îşi lasă copiii. Cel puţin aşa prevede legea, doar că în ţara noastră mulţi nu respectă această normă. Astfel, mii de copii ajung în grija nimănui.
Aceşti doi fraţi locuiesc singuri de mai bine de jumătate de an, după ce bunica lor a murit, iar mama este la muncă în Rusia.
Ca să supraviețuiască, băieții și-au cumpărat câteva păsări și o capră.
Băieţii sunt în grija nimănui, pentru că mama lor nu a instituit tutela. Astfel, autoritățile au ajuns să-i supravegheze pe copii. Primarul, polițistul, asistentul social şi profesorii sunt cei care le fac, rând pe rând, vizite băieţilor.
"Mama când a plecat nu a făcut tutelă pe bunică. Copii aceştia au stat la o persoană care i-a refuzat, că nu mai poate, băieţii mai fac probleme şi nu poate să-i lase acasă singuri. Tata este condamnat", a spus primarul comunei Fârlădeni, Ion Gangan.
Nici măcar cinci la sută dintre părinţi nu instituie tutelă atunci când se duc în alte ţări pentru a câştiga o bucată de pâine.
"Probabil este lipsă de informare şi nu conştientizează importanţa acestui pas", a explicat şeful adjunct de direcţie la Ministerul Muncii şi Protecţiei Copilului, Corneliu Ţăruş.
Autoritățile locale şi reprezentanţii mai multor ONG-uri au formulat o serie propuneri pentru modificarea legislației, astfel încât părinții să fie obligați să anunțe că pleacă în străinătate şi să desemneze pe cineva care să aibă grijă de copiii.
"Da, eu cred că ar trebui să fie sancţiuni. Dacă mama a lăsat fără îngrijire copiii, atunci ea nu are responsabilitate pentru copii şi trebuie să începi procedura de ridicare a drepturilor de mamă", a spus asistentul social, Tatiana Osadcie.
Oficial, în Moldova, sunt peste 40.000 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.
Sursa: NOI.md