Legume şi fructe coapte la cuptor, combinate cu cereale - asta recomandă nutriţioniştii persoanelor care vor să renunţe la produse din carne, peşte şi lactateîn postul Crăciunului. Specialiştii spun că un asemenea meniu oferă substanţele nutritive necesare organismului şi previne apariţia problemelor digestive.
Alimentele de post, din care pot fi gătite bucate sănătoase, se găsesc din belşugatât în pieţe, cât şi în magazine.
Cei care au decis să ţină post îşi fac deja rezerve de produse.
Nutriţioniştii recomandă un meniu echilibrat în perioada postului, pentru a evita problemele digestive.
"Folosim legumele preparate termic. Chiar şi fructele ar fi bine să fie un compot sau înăbuşite. Le combinăm cu cereale, cartoful, fasola. Acestea sunt surse de proteine vegetale dar care substituie proteinele animaliere", a explicat medicul Angela Peltec.
Postul Crăciunului nu înseamnă doar restricţii alimentare. În această perioadă, creştinii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi.
"Nu ne mai mâniem, nu ne mândrim, nu invidiem, nu ne lenevim. Ne împăcăm cu aproapele. Dacă este într-o suferinţă, îl vizităm, îl sprijinim cu o vorbă bună"
Intrarea în Postul Naşterii Mântuitorului a fost marcată, astăzi, în toate lăcaşurile sfinte din ţară.
Postul Crăciunului durează 40 de zile şi se încheie în data de 6 ianuarie.
Sursa: moldovenii.md