Ecologistul Anatolie Prohnițchi a explicat care sunt consecințele incendiului devastator produs miercuri la un depozit cu vopsele. Specialistul a remarcat că substanțele toxice care s-au emanat în aer în urma incendiului va avea consecințe grave pentru mediu și sănătatea oamenilor.
„Un pericol foarte mare a produs acest incendiu și tot ce se păstra în depozit a emanat foarte multe substanțe toxice care acum sunt în aer. Impactul este foarte mare și este de lungă durată. O să ne informeze referitor la statistică instituțiile medicale din preajmă, când cetățenii se vor adresa cu diferite boli și urmări. Particulele acestea de funingine s-au așezat, au fost transportate de vânt. Dacă e vânt - ele se ridică și noi le inhalăm. În cazul dat autoritățile trebuia să ia măsuri de evacuare a oamenilor din zonă, pentru că este foarte toxic acest fum de la arderea acestor produse”, susține ecologistul Anatolie Prohnițchi.
El s-a arătat nedumerit de faptul că dezastrul nu a fost prevenit prin aplicarea unor măsuri de localizare a flăcărilor de către angajații depozitului.
„Este o întrebare - de ce un așa obiect considerat periculos nu a fost asigurat cu sistemele acestea de stingere a incendiilor la prima fază. Acolo angajații trebuia să fie instruiți ca în armată. În caz de incendiu - să acționeze, pentru că e un obiect periculos. Așa obiecte trebuie să fie foarte bine înzestrate cu sisteme de prevenire”, a spus Anatolie Prohnițchi.
Incendiul a izbucnit miercuri dimineață la un depozit în care se păstrau vopsele, situat pe strada Calea Basarabiei 30 din Chișinău.
Pentru a lichida flăcările, la fața locului au fost îndreptate 15 unități de tehnică și 60 de pompieri, conform nivelului sporit de intervenție, de gradul III. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, suprafața depozitului afectat de flăcări este de 2 000 de metri pătrați.