mamaplus

Ce ar trebui să învețe toți părinții după tragedia de la clinica stomatologică din Pitești

-
//
13.02.2020

Un copil în vârstă de 4 ani și-a pierdut viața în urma unei anestezii făcute într-o clinică stomatologică particulară din Pitești. Se pare că medicul care a realizat anestezia a folosit o substanță puternică, care se folosește „exclusiv intraspitalicesc”, și nu într-un cabinet stomatologic.

Ce ar trebui să învățăm, ca părinți, din această tragedie?

În primul rând, să ne informăm. Să ne informăm și să punem mereu întrebări atunci când suntem într-un cabinet medical. Să lăsăm rușinea deoparte și teama! Avem dreptul să punem întrebări și să cerem informații medicilor. Este vorba despre sănătatea și corpul nostru!

Să nu luăm niciodată decizii pe moment! Părinții copilului de 4 ani au fost puși într-o situație dificilă. Reprezentanții clinicii ar fi declarat că părinții au optat pentru anestezia generală, și nu una locală! Acum întrebarea este? Ce facem în cazurile în care medicii ne dau mai multe variante sau mai multe diagnostice? Răspunsul este simplu: ne informăm și mai mult! Încercăm să aflăm din mai multe surse care este varianta cea mai bună pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri!

Anesteziile generale se realizează doar în SPITALE

Anesteziile generale pentru intervențiile dentare la copii se realizează exclusiv în cadrul unui spital, dotat cu aparatura necesară unei săli de operații. De asemenea, aceste intervenții cu anestezie generală se efectuează în prezența departamentului de ATI (Anestezie și Terapie Intensivă), care poate interveni în orice moment pentru a gestiona desfășurarea în siguranță a tratamentului.

Orice tratament dentar la copii sub sedare intravenoasă NU se va realiza niciodată într-un cabinet stomatologic. Această intervenție este total nerecomandată în afara unui spital.

Nu vă lăsați păcăliți!

Părinții nu trebuie să accepte sub nicio formă anestezia generală a unui copil în cadrul unei clinici sau cabinet stomatologic, oricât de bine ar fi dotat cu aparatură. Anestezia generală se realizează doar de către un medic anestezist.

Părinții nu trebuie să se lase păcăliți de astfel de îndrumări sau practici. Este recomandat ca aceștia să ceară o a doua opinie și să se documenteze.

Liniile de ghidaj mondiale pentru stomatologia pediatrică recomandă UNITĂȚILE MEDICALE DE TIP SPITAL ca unică soluție de tratament care asigură gradul maxim de siguranță și de acoperire a posibilelor riscuri pentru tratamentele stomatologice pentru copiii realizate sub anestezie generală, potrivit dental-med.ro.

Dinții de lapte sunt extrem de fragili

Părinții ar trebui să realizeze cât de importantă este igiena orală. Nu degeaba părinții sunt încurajați să îi învețe pe copii să se spele pe dinți încă de la vârste fragede.

Periajul dinților și alimentația sunt extrem de importante pentru sănătatea unui copil. Chiar și o simplă carie poate duce la complicații în cazul unui copil și, după cum am văzut, la o tragedie.

Dinții de lapte ai copiilor au o structură diferită față de cea a adulților. Sunt mai sensibili și mai puțin rezistenți. De asemenea, dinții de lapte sunt mai sensibili la bacterii, care se hrănesc cu alimentele pe care le mănâncă micuțul.

La copii, cariile evoluează foarte rapid. Astfel că de la o mică pată pe dinte poate apărea foarte rapid o carie. Smalțul dinților de lapte este foarte subțire, iar atunci când caria sparge smalțul pătrunde imediat în dentină (stratul de sub smalț), ajungând imediat la nerv.

Cariile netratate la timp pot duce la complicații precum afectarea pulpei dentare (nervul dentar). Netratată, pulpita (inflamația pulpei dentare), se poate transforma în scurt timp în gangrenă, care la rândul ei poate evolua în abces vestibular.

Românii consumă un tub de pastă de dinți pe an

Lipsa de informare și de educație face ca Romania să fie pe ultimul loc între țările europene în ceea ce privește spălatul pe dinți. Potrivit statisticilor, un român consumă un tub de pastă de dinți într-un an și își schimbă periuța o dată la doi ani. De asemenea, românii se spală pe dinți doar dimineața, pentru că seara uită sau nu au timp.

La sat este și mai rău: persoanele din zonele rurale ajung să folosească o periuță de dinți și 10 ani, deși aceasta ar trebui schimbată o dată la trei luni.

Studiile au arătat că 19% din români nu au folosit nici măcar o dată pe zi periuța de dinți. Cei mai mulți români care nu se spală pe dinți provin din zona rurală, însă nici la oraș statisticile nu arată prea îmbucurător.

Deși pare de necrezut, 1 român din 5 NU s-a spălat niciodată pe dinți. Adică aproape 4 milioane de oameni de toate vârstele nu au folosit periuța de dinți și nu știu nici măcar ce gust are pasta.

Toate aceste statistici sunt și mai îngrijorătoare ținând cont că obiceiurile părinților se răsfrâng asupra copiilor.