mamaplus

Cazul tinerei care a decedat după procedura de fertilizare in vitro va fi investigat

-
//
14.09.2021

Cazul tinerei, care a decedat în urma unei proceduri de fertilizare in vitro, va fi investigat de o comisie de expertiză, formată de Ministerul Sănătății. Ministra sănătății Ala Nemerenco a declarat că soțul și rudele vor fi puși la curent cu rezultatele acesteia.

"Cunosc acest caz, am fost sunată de niște persoane cunoscute când era transferată la Institutul de Medicină de Urgență, de asemenea m-am implicat. Acum, noi am format o comisie de persoane competente, care expertizează acest caz. Rezultatul va fi cunoscut în special pentru soț și rude. Îmi pare foarte rău că s-a întâmplat acest caz. Eu nu pot să mă pronunț și nu este corect, noi avem o comisie de specialiști competenți, de cadre profesorale de la Universitatea de Medicină, care chiar se ocupă de acest domeniu”, a afirmat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, o în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV.

Nemerenco a subliniat că „problema nu ține doar de aceste expertize”, în ceea ce privește cazurile de malpraxis.

„În 2019, de asemenea, am format o comisie, care a expertizat cazul de deces al unei fetițe și aceasta a descoperit încălcări, foarte multe scăpări, un management slab al spitalului, Consiliul Raional s-a pus în forță și eu m-am pomenit doar cu comunicate de presă plasate despre mine, despre faptul că această comisie nu are niște concluzii bine definite, deci oamenii care nu au nicio experiență în medicină și-au expus părerea și până la urmă nu a fost nimeni pedepsit, dar nu contează doar pedeapsa, contează să putem să reparăm greșelile. Este important să nu se mai repete aceste lucruri, aici deja trebuie să intervine alte organe”, a precizat ministra.

Reamintim că Cristina Sîrbuleț și soțul ei Ștefan Sîrbuleț, în urma nenumăratelor încercări de a concepe copii pe cale naturală, s-au adresat la o clinică privată din Chișinău, unde au convenit la o procedură de concepere artificială prin in vitro. Procedura a avut loc pe 25 august, după care femeia a căzut în comă în stare gravă din cauza că nu i-a suportat inima. Ulterior, ea a fost transferată la Spitalul de Urgență din capitală unde a decedat peste o săptămână.