mamaplus

La Chișinău o femeie de 30 de ani a murit la o săptămână după procedura de fertilizare in vitro

-
//
09.09.2021

O femeie de 30 de ani a decedat în data de 2 septembrie curent, iar rudele acesteia acuză medicii de neglijență și indiferență în cadrul unei intervenții medicale de fertilizare in vitro. 

Cristina Sîrbuleț și soțul ei Ștefan Sîrbuleț, în urma nenumăratelor încercări de a concepe copii pe cale naturală, s-au adresat la o clinică privată din Chișinău, unde au convenit la o procedură de concepere artificială prin in vitro. Procedura a avut loc pe 25 august, după care femeia a căzut în comă în stare gravă din cauza că nu i-a suportat inima. Ulterior, ea a fost transferată la Spitalul de Urgență din capitală unde a decedat peste o săptămână.

Rudele declară că Cristina era perfect sănătoasă, ceea ce demonstrează și analizele efectuate pentru acestă procedură. Totodată, soțul regretatei afirmă că riscul de deces nu a fost anunțat de medici.

"După un șir de încercări de a concepe un copil, am decis să ne adresăm la sugestia prietenilor, la o clinică privată. Medicul ne-a facut un șir de analize și ne-a spus că singura șansă de a concepe un copil este prin in vitro. Soția s-a adresat cu 2 săptămâni mai devreme ca mine. Timp de vreo 13 zile ea a făcut un curs de lecuire. Pe 25 august a fost internată în spital, iar pe 26 urma să se efectueze procedura. Pe 26 am efectuat și eu niște analize, iar apoi mi s-a spus să aștept afară. În jurul orei 08:30 au început să-i facă procedura. După 3 ore de așteptare, în jurul orei 11 m-am apropiat de recepție unde mi s-a spus să mă apropii de medic. El mi-a spus că soției i s-a oprit inima și să întreb detaliile de anesteziolog.

Niciun anestezeolog nu s-a apropiat. A revenit șeful clinicii care mi-a spus că au efectuat procedura corect însa ei i s-a oprit inima, ei au resuscitat-o și mai târziu va fi transportată la Spitalul de Urgență. Peste o oră de așteptare am vorbit iar cu domnul  care mi-a repetat că procedura s-a efectuat cu succes iar peste 2 săptămâni soția va fi bine. Pe la ora 12:00 au decis să o transporte la Spitalul de Urgență, eu însă am insistat să o transporte la o altă clinică privată, însă șeful clinicii a spus că a vorbit cu domnul C. și va fi transportată acolo.

El mi-a spus că speranța este doar la moarte, evitând alte întrebări. Cristina a stat 5 zile în comă, o zi îi refuză ficatul, într-o zi lucra. Ea era o femeie perfect sănătoasă, fără nicio patologie. Noi cerem o explicație la cele întâmplate. Toată procedura a costat 60 000 de lei, plus 500 de lei pentru fiecare vizită, care se efectua peste o zi. Medicul nu ne-a anunțat că ea a murit, am fost anunțați într-un mod foarte urât când ne-am dus să o vizităm. A decedat pe 2 septembrie.", a povestit soțul femeii decedate, Ștefan Sîrbuleț, în cadrul unei conferințe de presă.

În acest sens, bărbatul a anunțat că a depus o plângere la Procuratura oficiului Botanica în legătură cu cauzalitatea directă dintre acțiunile și inacțiunile personalului medical și cere ca Procuratura să inițieze o cauză penală, dar și solicită implicarea Ministerului Sănătății pentru a investiga cazul respectiv.

La moment, familia tinerei așteaptă expertiza medico-legală, pentru a afla cauza decesului. Aceștia sugerează Ministerului Sănătății să se implice pe acest caz, pentru că făptașii să fie pedepsiți penal. Rudele femeii presupun că cea mai mare probabilitate a decesului este greșeala în doza de anestezie. Medicul de la Spitalul de Urgență activează în calitate de anestezist-reanimatolog la clinica privată unde a avut loc procedura. 

mamaplus