mamaplus

Cauza intoxicației în masă a celor 12 copii din Tohatin. Rezultatul investigațiilor

-
//
12.03.2019

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunţă că intoxicația în masă din comuna Tohatin, unde 12 elevi din gimnaziul numărul 74 au ajuns pe patul de spital, s-a produs din cauza unei infecții cu norovirusuri. 

ANSP menţionează că au fost prelevate probe din apa de la blocul alimentar al instituţiei, fiind confirmată prezenţa colifagilor în apă, acest fapt fiind un indicator sanitar ce denotă o eventuală prezenţă a unor virusuri în apă, dar nu cauza în sine a izbucnirii.

Norovirusurile sunt un grup de virusuri foarte contagioși care cauzează vome și diaree. Se transmit fie direct, de la persoană la persoană, pe calea fecalo-orală, sau posibil aerogenă (prin picături), fie indirect, prin alimente contaminate, apă și suprafețe de mediu, ca rezultat al nerespectării măsurilor de igienă, îndeosebi nespălării mâinilor după frecventarea WC.

Amintim că la 5 martie curent, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii au fost internați 12 copii cu semne de intoxicație alimentară, iar 2 dintre ei fiind internați în secția reanimare.