Astăzi, 18 septembrie, este ziua mondială de monitorizare a calității apei, un motiv în plus să ne întrebăm ce resurse acvatice ne-au mai rămas şi ce apă bem.
Ion Şalaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a spus care e calitatea apei acum, în lacuri, izvoare și fântâni, transmit tvrmoldova.md.
„Calitatea apei este diferită și depinde de sursă. Apa cea mai sigură o avem astăzi în localitățile urbane și câteva localități rurale care se alimentează din apeducte din surse de suprafață - râurile Nistru și Prut. La Nistru avem funcționale patru prize de apă, care alimentează circa 1,5 milioane de populație, și avem 11 surse de apă de suprafață la râul Prut, care alimentează circa jumătate de milion de oameni.
În sate problema este mai mare, pentru că se folosește surse subterane. Apele subterane sunt neconforme la parametri chimici, adică conțin substanțe chimice în exces, în special amoniu, fluor, nitriți. Aici ponderea neconformității este de circa 50% și avem problema cea mai mare, cum să fie asigurată calitatea apei, mai ales că copii sunt mai sensibili la concentrațiile de fluor”, spune Ion Șalaru