mamaplus

Care este necesarul zilnic de lichide pentru un copil

-
//
21.08.2024

Apa este principalul lichid recomandat a fi consumat de către copii, fiind cea mai bună opțiune de hidratare. Cantitatea pe care trebuie să o consume un copil diferă, însă, în funcție de kilogramele copilului, susțin medicii.

mamaplus

„Pentru sugarii cu greutatea de 3,5 până la 10 kg necesarul zilnic de lichide este de 100 ml/kg.  Pentru copiii de 11-20 kg necesarul zilnic de lichide este de 1.000 ml + 50 ml/kg pentru fiecare kg peste 10. Pentru copiii cu peste 20 kg necesarul zilnic de lichide este de 1.500 ml + 20 ml/kg pentru fiecare kg peste 20, până la un maxim 2.400 ml pe zi. Vă recomand, de asemenea, să folosiți și calculatorul dedicat pentru aportul de lichide”, a scris medicul Bogdan Pascu, specialist în endocrinologie pediatrică, pe Facebook, transmite adevarul.ro.

Într-o postare anterioară, medicul a vorbit despre băuturile principale pe care ar trebui să le consume un copil. Acestea sunt: apă, lapte cu conținut scăzut în grăsimi si suc din fructe 100% (150 ml/zi, doar ocazional).

„Când alegi lichidele pe care le consumă copilul tău este important să urmărești caloriile acestora și substanțele nutritive. Băuturile principale pe care ar trebui să le servească un copil sunt următoarele: apă, lapte cu conținut scăzut în grăsimi si suc din fructe 100% (150 ml/zi, doar ocazional).  Ceaiul si apele aromate sunt de asemenea opțiuni, dar trebuie să fiți atenți la cantitatea de zahăr adăugată sau pe care o conțin deja”, susține dr. Pascu.

 Exemple de băuturi care conțin frecvent zahăr adăugat si care trebuie evitate sunt: băuturile carbogazoase, cele sportive, energizante, ape cu arome, cafea, ceai îndulcit.

„Băuturile cu zahăr adăugat pe lângă faptul că pot duce la un exces de calorii, contribuie si la apariția cariilor dentare, iar cele carbogazoase (chiar dacă nu conțin zahăr) pot deteriora smalțul dinților din cauza acidului. Apa rămâne principalul lichid recomandat a fi consumat de către copii, fiind cea mai bună opțiune de hidratare. Nu dați copiilor să consume băuturi energizante care conțin cofeină”, explică medicul. 

Dr. Bogdan Pascu este medic specialist Endocrinologie Pediatrică, având competență de Ecografie Endocrină. Are o vastă experiență în tulburări de creștere, obezitatea infantilă, patologii pediatrice pituitară, tiroidiană și suprarenală, tulburări ale pubertății.

Este Membru al Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică și al Asociației Americane de Endocrinologie precum și al Societății Române de Endocrinologie.