În 25 iulie va începe admiterea la 13 universități, după reorganizarea prin absorbție a instituțiilor de învățământ. Ministerul Educației anunță că 290 de milioane de lei au fost alocați deja pentru noua reformă. Este primul transfer de fonduri efectuat cu scopul modernizării programelor de învățământ. Toți studenții şi profesorii universităților fuzionate vor fi transferați până la sfârşitul verii în instituțiile care le vor absorbi, inclusiv cu păstrarea programelor şi taxelor de studii.
Ministerul Educației informează că 23 de milioane de lei vor fi alocați pentru cercetătători, iar 267 de milioane vor fi împărțite între cele 13 universități care vor absorbi alte instituții de învățământ superior. O comisie nou-creată se va ocupa de transmiterea bunurilor universităților absorbite către instituțiile-mamă, la fel se va proceda în cazul conturilor bancare universitare.
Ministerul Sănătății mai anunță că au fost selectate şase colegii, care vor primi finanțare de 55,3 milioane de lei, pentru modernizarea clădirilor şi a sălilor de studii.
Universitatea de Stat din Moldova absoarbe Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și câteva institute de cercetări. Universitatea Agrară și alte trei institute trec în gestiunea Universității Tehnice, iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” le preia pe cele de la Tiraspol și Taraclia. Academia de Studii Economice absoarbe Institutul Național de Cercetări Economice.
Pe de altă parte, administrațiile mai multor universități au reacționat negativ la decizia Ministerului de a reorganiza instituțiile de învățământ superior. Studenții şi profesorii Universității Agrare au protestat, colectivul Universității de Stat de Educație Fizică şi Sport au scris o solicitare prin care cere stoparea procesului de absorbție a instituției, iar angajații Academiei de Administrare Publică şi-au exprimat dezacordul total față de intenția de a lichida Academia.