mamaplus

Când să pornim căldura și de ce să evităm răcirea excesivă în casă

-
//
12.10.2023

Afară este deja răcoare și nu sunteți sigur dacă să porniți sau nu încălzirea în locuință? Nu ar trebui să vă bazați în întregime pe senzația dvs. de frig, pentru că trebuie să vă protejați inclusiv locuința. De aceea nu ar trebui să o lăsați să se răcească foarte tare. Vă spunem în continuare la ce temperatură exterioară dăm drumul la căldură în casă.

mamaplus

La ce temperaturi ar trebui să încălziți? În cele din urmă, aceasta depinde de starea energetică a clădirii în care locuiți. Unele sunt izolate bine, altele nu. Avem o imagine de ansamblu cu privire la momentul în care ar trebui să încălziți în funcție de anul de construcție și tipul de clădire. Abaterile sunt posibile în sus sau în jos în funcție de stadiul de renovare și de standardul de izolare, transmite ziarulnational.md.

De asemenea: dacă locuiți într-un bloc de apartamente și împărțiți pereții cu alte apartamente, unele dintre ele încălzesc și pentru dvs. Aceasta înseamnă că apartamentul este pur și simplu încălzit pasiv, scrie ziarulromanesc.de.

  • Construit între 1977 și 1995: Ar trebui să încălziți de la o temperatură exterioară de 14 până la 16 grade Celsius.
  • Construit după 1995, în conformitate cu Ordonanța de economisire a energiei și Ordonanța de izolare termică: Ar trebui să încălziți de la o temperatură exterioară de 12 până la 15 grade Celsius.
  • Casa cu consum redus de energie: Ar trebui să încălziți de la o temperatură exterioară de 11 până la 14 grade Celsius.
  • Casă pasivă: Ar trebui să încălziți de la o temperatură exterioară de 9 până la 11 grade Celsius.

Temperatura din interiorul apartamentului vă spune, de asemenea, când ar trebui să dați drumul la încălzire.

Există recomandări clare aici cu privire la câte grade ar trebui să aibă fiecare cameră.

  • Camera de zi: 20 de grade Celsius
  • Bucătarie: 18 grade Celsius
  • Baie: 21 de grade Celsius
  • Dormitor: 17 grade Celsius
  • Pe hol: 15 grade Celsius


Deși depinde de sensibilitatea fiecăruia ce la temperatură se simte bine, nu trebuie să lăsați niciodată apartamentul să se răcească. Dacă temperatura din apartamentul scade, umiditatea crește – și începe să se condenseze. Pe pereții, pe mobilă, pe ferestre etc. Acest lucru poate crea rapid mucegai în apartament și vă poate pune în pericol sănătatea. De asemenea, dacă aveți conducte de apă în apartament, ar trebui să încălziți.

Deși în prezent nu există temperaturi minime standard reglemntate, în calitate de chiriaș sunteți obligat să vă protejați apartamentul de daune. Aceasta înseamnă încălzire și ventilație regulată pentru a evita mucegaiul. Dacă se produc daune cauzate de apă din cauza temperaturilor scăzute, responsabilitatea pentru aceasta vă revine.