În țară în fiecare an se nasc tot mai mulți copii bolnavi. În ultimii patru ani numărul nou-născuților cu afecțiuni dobândite în perioada perinatală (n.r. de la a 22-a săptămână de sarcină și până în a șaptea zi de la naștere) a crescut cu 1.400. Datele au fost prezentate în ultimul raport cu privire la sănătatea populației al Biroului Național de Statistică. Cele mai răspândite afecțiuni cu care se nasc micuții sunt pneumonia congenitală, hipoxia intrauterină (lipsă de oxigen în uter), asfixia obstetricală (sufocarea la naștere), dar și tulburări provocate de greutatea mică la naștere.
Anul trecut, de exemplu, 12 mii 100 de copii s-au născut cu diverse maladii dobândite încă fiind în uterul mamei. Numărul acestora este cu 1 mie 400 mai mare decât în 2012.
Starea copiilor în primul an de viață
În primul an de viață, micuții din Moldova se îmbolnăvesc cel mai des de maladii respiratorii. Anul trecut se înregistrau 849 de cazuri la 1.000 de copii. Pe locul doi în topul afecțiunilor de care suferă copiii cu vârsta până la un an sunt anemiile, în 2016 fiind înregistrate 197 de cazuri la 1.000 copii. Acestea sunt urmate de afecțiunile din perioada perinatală, bolile infecțioase și parazitare, dar și cele ale sistemului nervos.
Mai multe cazuri de tumori maligne în rândul copiilor cu vârsta până la 17 ani
Statisticile mai arată că anul trecut au fost depistate 13,5 de cazuri noi de tumori maligne din 100.000 de copii cu vârsta de până la 17 ani, cu aproape cinci cazuri mai multe decât în 2012. Printre cele mai răspândite tumori maligne întâlnite la copii sunt cele ale țesutului limfoid (ganglionilor limfatici) și hematopoietic (măduva osoasă). Jumătate dintre cazurile de tumori înregistrate la copii sunt de această natură. Următoarele 16,3 % dintre cazurile de tumori de care suferă copiii sunt cele ale creierului, precum și ale altor părți ale sistemului nervos central. Alte 10,9% revin cancerului la rinichi. Printre tumorile înregistrate în rândul copiilor mai sunt și cele ale țesuturilor moi (mușchi, nervil), oaselor și articulațiilor. Cele mai multe cazuri de tumori maligne sunt depistate în rândul fetelor și la copiii cu vârsta de la cinci la 14 ani.
Numărul cazurilor noi de tuberculoză este mai mare la sate
Tuberculoza, de asemenea, este o boală întâlnită des printre copiii moldoveni. Anul trecut, 18 din 100 de mii au fost diagnosticați cu această maladie. Peste 60% dintre cazuri au fost depistate la băieți. Statisticile mai arată că tuberculoza la copii este mai răspândită la sate, unde s-au înregistrat 63% din cazuri.
Deocamdată, acestea sunt datele preliminare, iar specialiștii spun că vor putea veni cu mai multe explicații la acest subiect abia după ce vor avea datele complete pentru 2016.
Potrivit raportului, cei mai mulți copii depistați cu dizabilități sunt, de asemenea, din sate. Din 1.700 de copii diagnosticați cu dizabilități, anul trecut, 61% sunt din localitățile rurale.
Fiecare al treilea copil diagnosticat are vârsta de până la doi ani. Printre cauzele dizabilităților sunt malformațiile congenitale, anomaliile cromozomiale (se nasc cu mai mulți sau puțini cromozomi), tulburările mentale și de comportament și bolile sistemului nervos.
Vom preciza că în Moldova, în prezent, sunt aproximativ 700.000 de copii cu vârsta de până la 18 ani.
Sursa: www.e-sanatate.md