Avertisment! Ce păţesc copiii şi adolescenţii care abuzează de telefoane şi Internet

Avertisment! Ce păţesc copiii şi adolescenţii care abuzează de telefoane şi Internet

-
//
17.10.2014

Tot mai mulţi tineri ajung să aibă degetele deformate din cauza SMS-urilor trimise zilnic şi au probleme psihice din cauza utilizării excesive a calculatorului, potrivit lui Florian Tudose, şeful clinicii de psihiatrie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

Avertisment! Ce păţesc copiii şi adolescenţii care abuzează de telefoane şi Internet

"Generaţia tînără este o generaţie hiperconectată care nu înţelege cum ar putea să facă ceva fără calculator. Una dintre problemele grave generate de utilizarea internetului este faptul că aceşti tineri nu agreează lucrul în echipă. Echipa lor este în reţea. Nu mai au contact cu oamenii. În plus, din cauza SMS-urilor date în număr mare, mulţi tineri ajung la ortoped cu deformări ale degetelor. Sînt tineri care trimit între 800 şi 1000 de SMS-uri pe zi", a spus medicul.

Potrivit profesorului român, actuala generaţie tînără este numită, de "unii mai răi", "generaţia Z de la zombi".

"Utilizarea precoce a calculatorului poate duce la un vîrf al acestei afecţini în adolescenţă", a mai spus Tudose

El a mai explicat că memoria electronică nu educă, ci informează. "Este o diferenţă între educaţie şi informaţie. Educaţia este întotdeauna o informaţie structurată, are o scară de valori la care se referă. Cînd navighezi pe internet nu te educi, te informezi", a continuat Florin Tudose.

În ceea ce priveşte reţelele electronice de comunicare, Tudose a arătat că utilizatorul acestora este obligat la o oarecare imobilitate, ceea ce face ca o energie fizică să se acumuleze şi să nu se mai descarce. Această energie se poate transforma în anxietate, dar şi în agresivitate.
Tot referitor la reţelele de socializare, medicul spus că acestea duc la "deindentificarea individului pentru că se fabrică o identitate îmbunătăţită şi dezintimată". "Dependenţii de calculator sunt apatici, abulici, anxioşi, au fobie socială, nu îndrăznesc să se afirme, sunt lipsiţi, aparent, de orice fel de dorinţă", a adăugat medicul psihiatru.

El crede că, în astfel de situaţii, părintele, şcoala, societatea ar trebui să-i educe şi să le explice copiilor că internetul este doar o unealtă, care poate oferi satisfacţii uriaşe, dar trebuie prudenţă.

Sursa