Marele nostru cărturar, Miron Costin, spunea, cu secole în urmă, că nu este alta și mai frumoasă, și mai de folos în toată viața omului - zăbavă, decât cetitul cărților.
Astăzi, în ziua în care, acum 88 de ani, s-a născut marele nostru poet Grigore Vieru, pentru prima oară în Republica Moldova, vom marca Ziua Națională a Lecturii, transmite Știri.md.
A avea o zi dedicată lecturii nicidecum nu înseamnă că trebuie să citim o dată pe an. Curiozitatea care duce spre cunoaștere este una din necesitățile creierului uman, iar lectura este pentru creier la fel cum e aratul și semănatul pentru sol. Un sol bine prelucrat va da roadele așteptate. O minte bine afânată cu lecturi nu se va împotmoli niciodată.
Pentru că cea mai bună investiție în viitor este să le asigurăm copiilor drumul spre CARTE, vreau să mă adresez astăzi, în primul rând - părinților. Citiți-le copiilor cărți din primii ani de viață! Poveștile vor dezvolta imaginația copiilor voștri, le vor descoperi noi lumi și le vor provoca emoții.
Citiți împreună cu copiii când cresc mai mari! Astfel îi veți ajuta să dezvolte propria exprimare, să-și formeze vocabularul, dar și modul de gândire și de înțelegere.
Trezind interesul copiilor și tinerilor pentru carte, vom forma personalități autonome, capabile de gândire critică și creativă.
Mi-a plăcut un gând pe care l-am auzit undeva: cititul este modalitatea de a sta de vorbă cu cele mai luminate minți din toate timpurile. Ar fi frumos ca noi și copiii noștri SĂ NU FIM generațiile care întrerup acest lanț.
Vrem, în și prin această zi, să sporim pofta națională pentru citit, de aceea avem agenda plină cu evenimente de încurajare și promovare a lecturii, la care vă invităm să participați.
Ministerul Culturii organizează, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, campania națională de lectură, care prevede evenimente importante nu doar în această săptămână, ci pe durata întregului an.
Uniunea Editorilor împreună cu Uniunea Scriitorilor au pregătit lecturi publice, prezentări de carte, întâlniri cu cititori de toate vârstele, cu participarea personalităților de primă valoare scriitoricească de pe ambele maluri ale Prutului, iar Muzeul Național al Literaturii Române, sub înaltul patronaj al Președintei Maia Sandu, lansează Proiectului Național de Promovare a Lecturii #CarteaDeschisă.
Sursa: știri.md