mamaplus

Astăzi, 12 mai, este marcată Ziua Internațională a Asistenților Medicali

-
//
12.05.2020

Ziua Internațională a Asistenților Medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.

Celebrarea din acest an este deosebit de specială, având în vedere desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical și al Moașei, sărbătorirea a 200 de ani de la nașterea asistentei medicale Florence Nightingale și marcarea a 120 de ani de la înființarea Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (International Council of Nurses - ICN). În acest context, președinta ICN, Annette Kennedy, a declarat că se așteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru profesia de asistent medical. Pentru a atinge acest obiectiv, ICN planifică și coordonează o serie de activități pe tot parcursul anului. Asistenții medicali au fost sărbătoriți și cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Sănătății (7 aprilie) și a Zilei Internaționale a Moașelor (5 mai), potrivit site-ului www.icn.ch. dedicat zilei din acest an.

Florence Nightingale (1820) a deschis prima școală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

Anul 2020 reprezintă o oportunitate pentru asistenții medicali de a-și face cunoscută meseria pe care o practică, pentru a avea o lume sănătoasă, așa cum evidențiază tema din acest an stabilită de ICN: „Profesia de asistent medical - O voce făcută să conducă spre o lume sănătoasă”. Asistenții medicali, femei sau bărbați, joacă un rol-cheie în toate instituțiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților. Atributele, profesionalismul și responsabilitățile pe care și le asumă asistenții medicali demonstrează vitalitatea profesiei lor, potrivit site-ului menționat.

Există peste 20 de milioane de asistenți, în întreaga lume, prezenți din momentul nașterii unei vieți și pe tot parcursul acesteia, rolul lor fiind esențial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Asistenții sunt, în numeroase situații, singurii profesioniști din domeniul sănătății accesibili pentru mulți oameni, în timpul vieții lor. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistență medicală pentru populația aflată în zone dezavantajate, desfășurându-și activitatea în condiții dificile și într-un stres extrem, potrivit raportului ICN publicat pentru Ziua Internațională a Asistenților Medicali în 2020, conform icnvoicetolead.com.

Evoluția profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaș în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, servicii bazate pe aparatură și echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora. Cu prilejul Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali recomandă atragerea unei noi generații în sistemul asistenței medicale pentru a continua contribuția și a crește nivelul acesteia la realizarea dezvoltării durabile, în următorul deceniu, potrivit site-ului www.who.int.

Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și sprijinirea în desfășurarea activității acestei categorii de profesioniști.